Επιτέλους, ελεύθερη η Μπετανκούρ

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008
Προσοχή! Ακολουθεί βαρετό post.

Επιτέλους! H Ίνγκριντ Μπετανκούρ ελεύθερη. Ποια είναι τούτη;
Η Μπετανκούρ είναι μια Κολομβιανή πολιτικός. Η μητέρα της υπήρξε βουλευτής και ο πατέρας της υπουργός και διπλωμάτης. Μπήκε πολύ νέα στην πολιτική με ρομαντικό τρόπο, αφού μιλούσε για διαφάνεια και ειρήνη στην... Κολομβία. Μάλιστα, μοίραζε προφυλακτικά στους πολίτες συμβολικά, θεωρώντας ότι η διαφθορά είναι σαν το AIDS. Εξελέγη βουλευτής και τελικά, το 2002, διεκδίκησε την προεδρία. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μετέβη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη των αριστερών ανταρτών για να συνομιλήσει μαζί τους. (Στην Κολομβία, υπάρχει μια περιοχή όση η Ελβετία, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες. Τόσο καλά..)
Η κυβέρνηση την είχε προειδοποιήσει να μην πάει. Η ίδια αψήφισε τις προειδοποιήσεις με αποτέλεσμα στις 23 Φεβρουαρίου 2002 να πέσει θύμα απαγωγής.
Το μαρτύριό της τελείωσε στις 2 Ιουλίου 2008.
Εύχομαι ειλικρινά να μην έχει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακούγεται ότι έχει και να καταφέρει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.
Πάμε λίγο στο παρασκήνιο: στη Νότιο Αμερική κυριαρχούν κεντροαριστερές κυβερνήσεις διαφόρων αποχρώσεων και... στυλ. Από τον Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα και τους περονιστές μου στην Αργεντινή, μέχρι ευσεβείς καθολικούς, συνδικαλιστές, γιατρούς και ινδιάνους που την έχουν δει αριστεροί.
Φυσικά, τα νεύρα των Αμερικανών τσατάλια. Λίγο το έχεις να σε βρίζουν πατόκορφα τόσοι πρόεδροι;
Μοναδική εξαίρεση, η Κολομβία όπου η καθολική προεδράρα με το όνομα Αλβαρο Ουρίμπε έχει πλέον πάρει εργολαβία τη στήριξη των ΗΠΑ. Παρέα με τον πρόεδρο του Μεξικού (εκεί είναι μια άλλη ιστορία...).
Η προεδράρα λοιπόν, έχει πάρει τρελλά φράγκα και σύγχρονα μέσα για να εξοντώσει τους αριστερούς αντάρτες και τους εμπόρους ναρκωτικών. Φυσικά, ο κόσμος έχει κουραστεί από τον εμφύλιο, οπότε το πράγμα γίνεται πιο εύκολο. Ακόμα και οι ίδιοι οι αντάρτες εγκαταλείπουν τα όπλα, «δίνουν» στεγνά τους συντρόφους τους, έναντι αμνηστίας και χρημάτων για μια καλύτερη νέα ζωή. Πρόσφατα μάλιστα σκοτώθηκε ο αρχηγός τους.
Κάπως έτσι σώθηκε και η Μπετανκούρ. Μια καλά οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας δεν άνοιξε ρουθούνι. Προς μεγάλη απογοήτευση του Ούγκο Τσάβες που την είχε δει «φυσικός συνομιλητής» των ανταρτών...
Από κοντά φυσικά και ο μαμούνιας ο Σαρκοζίς. Τι σου κάνει αυτός ο άνθρωπος: Ήρθε εδώ, μας πούλησε φούμαρα για Grece-France nouvelle alliance και το φάγαμε το κουτόχορτο και πήραμε τις φρεγάτες του. Μόνο την Κάρλα μάτι δεν πήραν οι λιγούρηδες, αλλά δεν βαριέσαι.
Τα ίδια και με την Μπετανκούρ. Την είδε πατέρας της. Σου λέει, αφού παντρεύτηκε ΚΑΠΟΤΕ Γάλλο και έζησε στα Παρίσια, Γαλλίς είναι. Θα την κάνω σημαία μου να πάρω κανέναν πόντο. Και έτσι τώρα πανηγυρίζει...

Σόρρυ αν σας κούρασα με τις περιπέτειες της γειτονιάς μου.

0 έδειξαν τα νύχια τους: