Μέτρα κατά του καύσωνα

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008
Αγαπημένα μου παιδάκια,
Όπως ξέρετε, έρχεται καύσωνας. Επειδή λοιπόν η ΔΕΗ μάς απαγόρευσε να ανάβουμε τα κλιματιστικά και να στερούμε πολύτιμα MW από το σύστημα, αποφάσισα να βοηθήσω λίγο την κατάταση με φωτογραφίες από το ταξίδι μου στην Παταγονία και τη Γη του Πυρός, πριν από μερικούς μήνες. Οι θερμοκρασίες ήταν γύρω στο -1C, οπότε με τη δροσιά τους κάτι μπορεί να γίνει.

Παγετώνας Perito Moreno. H έκτασή του είναι καμιά 20αριά φορές το Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά ο καημένος όλο και λιώνει. Όταν βρίσκεσαι πάνω σε αυτό το καταμαράν και κοιτάς μια μικρή μικρή ακρούλα του, νομίζεις ότι είναι ψεύτικος. Όταν όμως τον ακούς να 'τρίζει' και μετά ακούς και το 'μπλουμ' στη λίμνη, καταλαβαίνεις τι παίζει...


Τα 'μπλουμ΄του πάγου που λέγαμε. Ξεκολλάνε τα καημένα και επιπλέουν μήνες ολόκληρους μέχρι να λιώσουν. Και τα σχήματα που δημιουργούν, σκέτα έργα τέχνης. Αυτά τα κομμάτια είναι από τον παγετώνα Spegazzini.




Lago Onelli. Ό,τι πιο όμορφο έχω δει στη ζωή μου. Μια λίμνη σχηματίζεται στα πολλά 'φιορδ' των παγετώνων και μέσα σε αυτήν λιώνουν οι πάγοι δημιουργώντας αυτή την εικόνα. Όταν είδα το θέαμα κράτησα για αρκετή ώρα ανοιχτά τα μάτια μου, να γεμίσουν με την εικόνα. Να μην την ξεχάσω όσο ζω.



Τα πιγκουινάκια μου. Κανάλι Beagle, στη Γη του Πυρός έξω από την πόλη Ushuaia. Το τέλος του κόσμου, αφού από κάτω είναι μόνο η Ανταρκτική. Και τα πιγκουινάκια επιστρέφουν να φτιάξουν τις φωλιές τους, πάντα πιστά στο ένα και μοναδικό τους ταίρι. Η φωτογραφία είναι βγαλμένη από καταμαράν σε θερμοκρασία -2C. Εννοείται πως δεν επιτρέπεται να τα πλησιάσεις.

Αυτά λοιπόν τα ολίγα. Για περισσότερες φωτό από το συγκεκριμένο ταξίδι, αλλά και διάφορα ακόμα των τελευταίων 3 χρόνων, δείτε www.flickr.com/photos/apos

Ελπίζω να βοήθησα.

0 έδειξαν τα νύχια τους: