Με το φτωχό μου το μυαλό

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Προσπαθώντας να σφυρίζω όσο πιο αδιάφορα γίνεται εν όψει του αγώνα μπάσκετ Αργεντινής εεεε σόρρυ Ελλάδας-Αργεντινής, ας πιάσουμε ένα θέμα «ψυγείου», που είναι και στην επικαιρότητα τώρα: Ντόπινγκ. Τα έγραψαν βέβαια ωραιότατα ο DrSeeng και ο Αχαλίνωτος και δεν έχω και πολλά να πω: Απλά, να περάσει η ώρα και να γλιτώσω το μπασκετικό βρισίδι.

Το φτωχό μου το μυαλό το βλέπει ως εξής. Πριν από αρκετά χρόνια η Ψωροκώσταινα σκέφτηκε: καλύτεροι είναι οι άλλοι που παίρνουν μετάλλια; Τι παραπάνω είχε εκείνη η αθλιότητα που άκουγε στο όνομα «Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας» ή η άλλη η ΕΣΣΔ ή η Κίνα και οι ΗΠΑ; Να πάρουμε και εμείς.


Και πώς θα τα πάρουμε; Χρειαζόμαστε αθλητές: υπάρχουν και στην πορεία βρέθηκαν και άλλοι πρόθυμοι (μεταξύ αυτών και οι αποκαλούμενοι ομογενείς). Χρειαζόμαστε προπονητές: Να φαν και οι κότες. Στην Ελλάδα, έχουμε πληθώρα προπονητών, προέδρων, παραγόντων και υποψηφίων. Χρειαζόμαστε φαρμακάκια. Θα τα βρούμε και αυτά. Με τρόπο, όμως, μην μας κάνουν και τσακωτούς. Χρειαζόμαστε λεφτουδάκια. Να από κοντά και οι χορηγοί (σε πολλές περιπτώσεις οι Έλληνες ηλίθιοι φορολογούμενοι μέσω κρατικών επιχειρήσεων που παριστάνουν τις ιδιωτικές και χορηγούν αφειδώς).

Να από κοντά και τα προνόμια: γέμισε ο τόπος ανθυπολοχαγούς και λιμενικούς. Να από κοντά και αρκετοί δημοσιογράφοι να γράφουν για τα «χρυσά παιδιά», τους «άτλαντες», τους «ήρωες», τους «παίδαρους» κλπ κλπ. Σχετικά με τους δημοσιογράφους απλά θυμίζω το υφάκι των ΣΤΟΚΩΝ της ΕΡΤ εκείνο το αλήστου μνήμης βράδυ του «ατυχήματος» των Κεντέρη-Θάνου με τη μηχανή, που έβγαιναν και καλά να υπερασπιστούν τα παιδιά και να σκυλοβρίσουν τους κακούς που τους έψαχναν. Φαντάζομαι εκεί στο Ραδιομέγαρο θα υπάρχουν τα σχετικά βίντεο. Αν δε τα κατάπιαν από τη ντροπή τους.

Έτσι λοιπόν στήθηκε το κόλπο. Αν το καλοσκεφτούμε, δεν κάναμε και κάτι εξωφρενικό: Απλά αντιγράψαμε τους άλλους. Έτσι είναι σήμερα ο αθλητισμός. Το Δόγμα άλλωστε είναι γνωστό: «Ντοπέ είσαι, αν σε πιάσουν. Αν δεν σε πιάσουν, δεν είσαι». Και φυσικά να μην ξεχάσω: από το κάδρο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι πολιτικοί. Τα γνωστά ανθρωπάκια.

Το θέμα είναι ότι στη μάχη των αναβολικών με τον καθαρό αθλητισμό το πράγμα θυμίζει το παιχνίδι του χάκερ με τον διαχειριστή του συστήματος: η γάτα κυνηγά το ποντίκι. Ας αποφασίσει ο καθένας ποιος είναι η γάτα και ποιος το ποντίκι. Ποιος έχει τη φάκα και ποιος το τυράκι. Ο ένας παλεύει να σε πιάσει και ο άλλος παλεύει να ξεφύγει. Και σε πολλές περιπτώσεις ξεφεύγει. Σε άλλες, όχι. Η Μάριον Τζόουνς, ας πούμε, πήγε φυλακή. Χειρότερο και από φυλακή, έγινε ρόμπα σε μια χώρα που η αποτυχία θεωρείται κάτι σαν λέπρα.

Εδώ στην Ψωροκώσταινα, όταν έγινε η στραβή, ακολουθήσαμε την αθάνατη και αλάνθαστη μέθοδο: παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας, ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους και φυσικά φυσικότατα κατηγορούμε τους κακούς που μας έβαλαν στο μάτι. Και μετά τραβάμε και μια αναγγελία λήψης αυστηρότατων μέτρων «γιατί η Πολιτεία είναι αποφασισμένη» και πάμε για ύπνο. Αντε να «παρέμβει ο εισαγγελέας» ή να «διαταχθεί ΕΔΕ». Μετά νάνι.

Με το φτωχό μου το μυαλό δεν ξέρω ειλικρινά πόσο είναι το μερίδιο ευθύνης ενός αθλητή. Φτωχόπαιδα βλέπουν τη λάμψη και θαμπώνονται. Κάνουν ό,τι τους πει ο προπονητής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για τον αθλητή ο προπονητής είναι ο ΘΕΟΣ ο ίδιος. Κάποιοι βέβαια δεν θαμπώνονται και τα παρατάνε. Δεν θέλουν από τα 16 τους να χαπακώνονται. Κάποιοι άλλοι το παλεύουν έτσι κι αλλιώς. Έχω την εντύπωση ότι τα παλικάρια στην κωπηλασία αυτό έκαναν: το πάλεψαν έτσι κι αλλιώς.

Για να μην σας κουράσω άλλο, το φτωχό μου το μυαλό λέει ότι το ψάρι ακόμα και αν είναι ντοπέ βρωμάει από το κεφάλι. Όλα τα άλλα είναι για να περνάει η ώρα και να κουνάει το κεφάλι του ο Καψής στα παράθυρα του MEGA (το κάνει καλά νομίζω).

Και με τούτα και με κείνα, ξεχάστηκα λίγο. Έχω και το μπάσκετ, αλλά έχω και το ποδόσφαιρο. Αν ρωτήσετε έναν συμπατριώτη μου τι προτιμά, νίκη στο ποδόσφαιρο με Βραζιλία ή στο μπάσκετ με Ελλάδα, θα σας πει Βραζιλία. Kαι αυτή τη στιγμή πανηγυρίζει την τριάρα... ARGENTINA, CARAJO!! LIONELITO, SOS LO MAS!!!

0 έδειξαν τα νύχια τους: