Πάμε παραλία;

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008
Το 'Θ' της ΔΕΘ μου θυμίζει τη χρονιά μου στη βόρειο Ελλάδα. Ήταν το 1996, τότε που υπηρετούσα στο Σιδηρόκαστρο. Πήγαινα συχνά στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους νέους τότε φίλους μου και πάντοτε διηγούμαι την εξής ιστορία:
Μου είπαν μια φορά «θα πάμε για καφέ στην παραλία». Σούπερ, είπα και εγώ... Πάμε, λοιπόν, και αράζουμε σε μια καφετέρια. Και πιάσαμε την πάρλα. Η οποία πάρλα ήταν κυρίως να ακούω για τα καλά της πόλης «σε σχέση με εσάς», όπως χαρακτηριστικά μου επαναλάμβαναν.

Κάποια στιγμή είπα να κάνω μια αθώα ερώτηση: «τελικά, δεν θα πάμε στην παραλία;» Για να έρθει η απάντηση: «μα στην παραλία είμαστε!».
Εννοείται πως δεν ξανάνοιξα το στόμα μου. Ούτε ποτέ ρώτησα γιατί την πολυκατοικία την λένε οικοδομή. Ούτε γιατί το λεωφορείο λέγεται αστικό. Και το «ντεμέκ» φρόντισα να μάθω μόνος μου τι σημαίνει. Όλα αυτά όμως είναι χαριτωμένα.

Κάποτε έκανα και την εξής γκάφα: κατέβηκα από τας Σέρρας με ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη (στα παλιά ΚΤΕΛ, πίσω από τον ΟΣΕ). Κατεβαίνω λοιπόν από το λεωφορείο με σκοπό να πάω στον ΟΣΕ. Και παίρνω ταξί. Μπαίνω μέσα και λέω στον οδηγό: «Στον σιδηροδρομικό σταθμό». Βάζει ταχύτητα ο χριστιανός και ξεκινά. Ρωτάω εγώ: «Είναι μακριά;» Φανταζόμουν ότι είναι όπως στην Αθήνα, πού να το ξέρω; «Όχι, φτάσαμε» μου απαντά ατάραχος περίπου 1,5 λεπτό αργότερα. Καταλαβαίνετε πού έφτασαν τα μούτρα από την ντροπή μου...
Πρόσφατα διάβασα ένα ωραίο
post του φίλου ndn, περί ΔΕΘ. Ομολογώ ότι θα βαριόμουν αφόρητα να πάω σε μια έκθεση για να δω περίπτερα υπουργείων. Να ήταν καναλιών να πάω. Να πεταχτώ στο Star να δω την Ελεάνα Τριφύδου (νομίζω) να φωνάξουμε θεά, αγάπη μου, θεά! 
Να ήταν τα jumbo να πάω να βγω και φωτογραφία με τον Μπομπ Σφουγγαράκη. Αλλά τώρα, στο υπουργείο Απασχόλησης, τι να δω; Την Πετραλιά να σκίζει και να καταπίνει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα; Να πάω στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης; Να κάνω τι; Να δω τον Κρις Φώλια να βιδώνει τα μπουλόνια του αγωγού Μπουργκάς-Southstream; 
Και το Βελλίδειο, δεν λέω. Μεγάλο με ωραίες καρέκλες και ψεύτικες γλάστρες. Ιδανικός χώρος για ομιλίες και ανούσιες συνεντεύξεις Τύπου. Και για όσους εκνευρίζονται με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, εγώ αναρωτιέμαι ανάποδα: με τέτοιες ερωτήσεις που του έκαναν αυτοί οι σούπερ δημοσιογράφοι με ύφος χιλίων καρδιναλιών έκαστος, τι απαντήσεις να έδινε; Εγώ αν ήμουν στη θέση του δεν θα έκανα καν τον κόπο. Θα έστελνα τον αναπληρωτή του συζύγου της Μάρας και πολύ τους είναι...
Ελπίζω, πάντως, να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού να κλείσει η ΔΕΘ και να γίνει Πάρκο με το όνομα: Μητροπολιτικό Πάρκο Νέλλυ Μυλωνά.

Και η ΔΕΘ να πάει μακριά. Πολύ μακριά. Αραγε το Πάρκο θα ενωθεί και με την παραλία;

30 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, δεν θα πάμε στην παραλία;

Καλά, δεν έχεις τον Θεό σου! Έχω πέσει κάτω από τα γέλια!! Το ντεμέκ τι είναι; Όσο για τον ταξιτζή, δεν μπορούσε να σου πει "εκεί είναι αγόρι μου" και να ξεμπερδεύει; Μάλλον σε έκοψε για Αθηναίο και σκέφτηκε να σου κάνει καζούρα.

Για τη ΔΕΘ δεν σχολιάζω, γιατί δεν έχω παρακολουθήσει το γίγνεσθαι. Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Τρομερό γέλιο... Να πάρεις ταξί για 1,5 λεπτό!! Χοχο!! Για τη ΔΕΘ: πιστεύω ότι ορισμένες ερωτήσεις από συγκεκριμένους δημοσιογράφους ήταν ιδιαίτερα εύστοχες. Αυτό που μου την έσπαγε κάθε φορά ήταν "Έχω ήδη απαντήσει στην ερώτηση αυτή"... Τη σχολή Ρουσσόπουλου έχει βγάλει και εκείνος? Ή μήπως του έκανε μαθήματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το πώς αποφεύγουμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις? Α, και το ύφος καρδιναλίων, είναι σήμα κατατεθέν κάθε δημοσιογράφου!! Όπως, επίσης, το μπλοκάκι σημειώσεων, η πένα και το... ψώνιο!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν με συγκίνησε ποτέ η Σαλονίκη. Η Αθήνα είναι η (ελληνική) πόλη μου. Και δευτερευόντως τα Γιάννενα, για λόγους καταγωγής. (Άλλωστε, κατά ένα μυστηριώδη τρόπο, η νοοτροπία των Ιωαννίνων είναι πιο κοντά στην Αθηναϊκή).

Ερώτηση: Σου χρέωσε την διαδρομή ο ταξιτζής;

Ανώνυμος είπε...

Αθάνατη Θεσ/νίκη! Αμάν έκανα να συνεννοηθώ για το σουβλάκι που παράγγειλα την τελευταία φορά που ανέβηκα! Έχει και την πλάκα του, παρόλο που μερικοί σε κάνουν να νιώθεις άσχημα και αμήχανα λες κι είσαι σ' άλλη χώρα!
Ένας φίλος μου παράγγειλε κρέπα με ζαμπόν και τυρί και του έβαλαν ΦΕΤΑ! Γιατί τυρί λένε τη φέτα και κασέρι όλα τα κίτρινα!!! Φοβερό;
Έχω μια φιλενάδα θεσσαλονικιά και μου μαθαίνει τη γλώσσα. Μέχρι να ξανανέβω θα έχω πάρει το lower οπότε τουλάχιστον θα φάω ένα σάντουιτς με κρέας και δεν θα με κοροϊδέψει κανείς..

Ανώνυμος είπε...

Μανιταράκι, να με πάρεις μαζί να φάμε παρέα. Και εγώ θα σε πάω στας Σέρρας να φάμε ακανέδες!!!!
Τη διαδρομή μου την χρέωσε κανονικότατα ο ταξιτζής. Ίσως δεν είπε τίποτα γιατί είχα και μια τσάντα μαζί μου και νόμιζε ότι βαριέμαι να περπατάω.
Σοφία μου, ντεμέκ=δήθεν, και καλά.

Ανώνυμος είπε...

Χαχα σοβαρά χρησιμοποιούν τέτοια έκφραση; Μήπως ξέρεις από πού βγαίνει;

Δεν πιστεύω να έδωσες και πουρμπουάρ στον ταξιτζή;;;

Ανώνυμος είπε...

Ένα πράγμα που δεν κατάλαβα ποτέ είναι γιατί λένε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ερωτική πόλη. Μια πόλη που επιλέγεται για να φιλοξενεί τη ΔΕΘ και τον εκάστοτε πρωθυπουργό, δεν μπορεί με την καμία να είναι ερωτική...

Βέβαια, έχουν ωραίο φαγητό. Γενικά βρε παιδί μου τα καρτνάσια ξέρουν να τρώνε!!!

Που ακριβώς είναι το πρόβλημα με την ερώτηση της παραλίας;

Λοιπόν και για να μην βγάλω τα σεντόνια μου πολύ, θα σου παραθέσω μια ιστορία με μια φίλη.

Είχαμε επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για δουλειά. Είπαμε να πάμε να φάμε ένα σουβλάκι. Σάντουιτς δηλαδή. Οπότε γίνεται ο εξής διάλογος της φίλης μου με τον σουβλατζή.

-Μπορείτε να μου βάλετε και τζατζίκι;
-Δεν έχουμε στη Θεσσαλονίκη τζατζίκι, αλλά γιαούρτι, κέτσαπ και μουστάρδα.
-Μα εμείς στην Ελλάδα έχουμε τζατζίκι....

Δεν σας περιγράφω την αμηχανία της σκηνής. Εγώ ευτυχώς είχα πάρει το σουβλάκι μου....!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σοφία μου, που τόσο σε αγαπώ, άνοιξα λεξικό και είδα ότι είναι τουρκικής προέλευσης. Για περισσότερες πληροφορίες, μάλλον κάποιος από την περιοχή μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο.
Φυσικά και δεν έδωσα tip. Ένα φτωχό φανταράκι ήμουν...

Ανώνυμος είπε...

Το 'πρόβλημα' με την παραλία, ήταν ότι εγώ είχα άλλη εικόνα της παραλίας και όχι αυτό που βλέπεις και στη φωτό.
Το ίδιο παθαίνω και στην Αργεντινή που ο κόσμος κάνει τα μπάνια του στο Rio de la Plata (που είναι ένα καφετί ποτάμι) και εγώ σιχαίνομαι να πατήσω το πόδι μου μέσα.
(ξυνός, παιδί μου, τι περίμενες;)

Ανώνυμος είπε...

Excuse me,τι περίμενες να δεις στην "παραλία"? Ξαπλώστρες,ομπρέλες και λουκουματζήδες; Θάλασσα έχουμε, παραλιακή οδό και καφετέριες έχουμε, πλίτσι πλίτσι όμως δε μπορείς να κάνεις,εκτός κι αν έχεις εμβολιαστεί για πάσα νόσον...Άκουσα ότι στην παραλία της Κρήνης(Καλαμαριά είναι αυτό σε περίπτωση που δεν το ξέρεις) είχανε κάνει μπάνιο πριν 2 χρόνια,για να αποδείξουν ότι έγινε καθαρισμός των νερών εκεί μπροστά.Προσωπικά,δεν το συστήνω βέβαια...ούτε για αστείο

Όσο για το ντεμέκ,είναι τουρκική λέξη όπως είπες,αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν Θεσσαλονικιό να τη χρησιμοποιεί,όσα χρόνια ζω κι αναπνέω εδώ

Ανώνυμος είπε...

Εκείνη την περίοδο, vany μου, είχα εμβολιστεί πλήρως, καθότι φαντάρος. Δεν παθαίνεις τίποτα, όσα κιλά σιτεμένου κρέατος και να φας. Την Κρήνη, την μάθαμε, όλο και κάτι μάθαμε.
Το ντεμέκ, η παρέα το έλεγε, τι να σου πω...

Ανώνυμος είπε...

Ως Σαλονικιά... πρέπει να υπερασπιστώ την πόλη μου... Μόνο που δεν ξέρω αν είμαι το πιο κατάλληλο άτομο.. μια και λατρεύω την Αθήνα...
Η σχέση της πόλης με την θάλασσα είναι πιστεύω το κύριο χαρακτηριστικό της...
Το πρόβλημα είναι πως κάθε χρόνο που περνάει αλλοιώνεται αυτή η σχέση... και καταστρέφεται η πόλη...
Εχουν γίνει πολλοί αγώνες για την διατήρηση του θαλάσσιου μετώπου αλλά δυστυχώς ήταν όλοι ανεπιτυχείς..
Πρέπει να σας πάω εγώ μία βόλτα... για να καταλάβαιτε πλεόν αυτή την σχέση.. διότι έτσι οπως καταντήσαν την παραλία.. θέλει ανάλυση για την αντιληφθεί ένας ξένος...
Η ΔΕΘ....είναι επίσης ένα τεράστιο θέμα.. και είχα γράψει ένα ποστ σχετικά με τα πλάνα του "Μητροπολιτκού Πάρκου"...
Δυστυχώς.. αυτή η πόλη... είναι καταραμένη...να καταστρέφεται συνέχεια.. όσο πίνουν φραπεδιές οι κάτοικοι της....στην ΠαραΛΛΛία...

Θα επανέλθω αργότερα για τα καλαμάκια... χαχαχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα αγαπημένε! (το λέμε κι ελληνικά).
Πρώτον! θέλω να δηλώσω επισήμως ότι η Akanonisti είναι η μοναδική γυναίκα που γνώρισα από τη Θεσσαλονικη και δεν είπε την παραμικρή κουβέντα για την ανωτερότητα της συμπρωτεύουσας.
Ξεκίνησα λίγο παράδοξα, αλλά τώρα πάμε στα δικά μας: ήθελα να παρατηρήσω σε αυτά που γράφεις πως όντως έχουμε διαφορές στο πως λέμε διάφορα πράγματα και τι εννοούμε. αυτό δεν είναι κακό. και μπορώ να σου πω ότι έχει και πλάκα! μ'αρέσει να ανακαλύπτω άλλες λέξεις για το ίδιο πράγμα. Το κακό είναι ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία να βρούμε ποιος έχει δίκιο. Ποια ονομασια είναι η πιο σωστή. Το οποίο μου τη σπάει.

Και μια ερώτηση: όταν θέλουν να πάνε για μπάνιο στη θάλασσα τελικά τι λένε?

ΥΓ Μόλις διαπίστωσα ότι με πρόλαβε η akanonisti (κάποια κοτσάνα έκανα πάλι στο password) και επιβεβαιώνει αυτό που δηλώνω ενώ δεν την είχα διαβάσει!

Ανώνυμος είπε...

Ως Αργεντινός είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη που θα πω ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος στα ελληνικά. Εμείς εκεί να δεις wilma μας, πώς την έχουμε κάνει την ισπανική γλώσσα! Και δεν μιλάω για την προφορά μόνο, μιλάω για το λεξιλόγιο και τη γραμματική.
Περισσότερο χιουμοριστικά το αντιμετώπισα το θέμα και με αρκετή δόση αυτοσαρκασμού. Στην τελική, η βόρεια ελλάδα -όταν ήμουν φαντάρος- μου φέρθηκε πολύ καλά. Σε αντίθεση με άλλα μέρη. Βλέπεις, έκανα τουρ σε όλη τη χώρα εγώ επί 18μηνο...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου φιλε apos με τις ερωτήσεις σου!!

Από που να αρχίσω;; :)

Λοιπόν, όσο για το τυρί το κασέρι κτλ καλά να πάθει ο φίλος με την κρέπα. Σιγά δηλαδή μην ανοιξουμε και συζήτηση.
-Μια κρέπα με τυρί, παρακαλώ
-Ε, συγγνώμη τι από όλα τα τυριά;
- Ε, να πιάσε από κείνο (δείχνεις με το δάκτυλο). Οχι, όχι εκείνο το παραδίπλα κτλ

Αν θες με κασέρι, γραβιέρα κεφαλοτύρι κτλ το ζητάς! Αν πεις τυρί παίρνεις φέτα!

Επίσης γυράδικο που να έχει γιαούρτι δεν έχω δει. Κέτσαπ και μουστάρδα βάζουμε. Και φυσικά και σε ψωμάκι.

Το ντεμέκ σημαίνει δήθεν και γενικά χρησιμοποιείται, αλλά όχι και κάθε μέρα. Είναι κατάλοιπο όπως ακριβώς το "καρντάσης" που σημαίνει αδερφός στα τούρκικα. Βέβαια demek σημαίνει "λέω" στα Τούρκικα οπότε δεν ξέρω πως έγινε "δηθεν".

Για την ΔΕΘ τα είπα και νομίζω πως οι περισσότεροι (Σαλονικιοί ή μη) συμφωούν ότι έχει καταντήσει ένα κακόγουστο πανηγύρι.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!!! ΠΕρί ΔΕΘ δεν γνωρίζω, ούτε από Θεσσαλονίκη! Παραλία λεγόταν το μαγαζί ή όλο το παραλιακό μέρος; λολ! Επίσης ντεμέκ τι είναι;

Ανώνυμος είπε...

εμ σωστά! να διευκρινίσω ότι δεν είχα κάποια ένσταση με το κείμενο σου, γενικά το είπα το θέμα του σωστού λάθους.
Τελικά με τα γραπτά υπάρχει πάντα ένα προβληματάκι: όταν αρχίζεις και νιώθεις πολύ άνετα δε γράφεις κάποια πράγματα και περιμένεις οι άλλοι να σε καταλάβουν από το ύφος σου. Συγνώμη apos!

Ανώνυμος είπε...

Η Θεσσαλονίκη είχε μεγάλη πολυπολιτισμική παράδοση....
Ζούσαν αρμονικά όλες οι φυλές μέχρι που επικράτησε η βλακεία.. και όλοι γίνανε "βέροι" Θεσσαλονικείς..
Η ιστορία και το λεξιλόγιο των κατοίκων της το μαρτυρούν....
Το μόνο παράπονο που έχω.. είναι ότι όλοι νομίζουν πως μιλάμε σαν τους πόντιους...(με αντι μου, παχύ λάμδα κτλ)
Η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό και έχει πάντα μία συνέχεια..
Αυτή είναι η ομορφιά της..
Δεν υπάρχουν σωστά και λάθος.. ειδικά στον προφορικό λόγο..
Στον γραπτό.. είναι πιο πολύπλοκο το θέμα...
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα.. στο σπίτι του πατέρα μου μιλούσαν
θρακιώτικα, γαλλικά, τούρκικα, κρητικά και καθαρεύουσα...
Είχανε πολλούς φίλους αρμένιους και εβραίους... Αντε να βγάλεις άκρη....ποια είναι η σωστή διάλεκτος...
Δυστυχώς είναι ακόμα ένα από τα όμορφα χαρακτηριστικά που χάνονται...

Ανώνυμος είπε...

πλάκα με κάνεις; και δεν τον είπες τον ταξιτζή να σε δώσει πίσω τα λεφτά! λολ

παραλλλία χαλλλαρά

Ανώνυμος είπε...

Ποιά μεγαλούπολη και ποιός λευκός πύργος..? Έλεος..! Ένα χωριό είναι με ένα γκρι πυργάκι..! Το καλαμάκι δεν είναι σουβλάκι και η τυρόπιτα δεν είναι μπουγάτσα με τυρί..!

ΥΓ. Ντεμέκ τι είναι..?

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθώ να σκεφτώ αυτοί που σχέδιασαν τα περίπτερα των υπουργείων απο πού εμπνευστηκαν.

Ειλικρεινά είμαι περίεργος να μάθω.

τη καλησπέρα μου apos

Ανώνυμος είπε...

wilma, συγγνώμη εγώ αν νόμισες ότι στράβωσα με κάτι. Νi siquiera! (ούτε καν!)
lap, μην μου το κάνεις εδώ μέσα αμέρικαν μπαρ, πλιζ. Μάλλον είσαι ερωτευμένος, γιατί το ντεμέκ το εξηγήσαμε παραπάνω. Δεν μας προσέχεις, δεν μας προσέχεις!
τοβενίτο, μάλλον θα είχε δει μεγαλύτερα μπάζα από μένα ο ταξιτζής και δεν του έκανα εντύπωση...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου Apos,
Να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου!
Λοιπόν και βέβαια έκανες καλά και πήρες το ταξί παρόλο που η απόσταση ήταν πολύ μικρή!
Όλοι το έκαναν! Ειδικά τα φανταράκια που κουβαλούν πάντα σακίδια.
Τώρα τα Κτέλ μεταφέρθηκαν αλλού!
Ντεμέκ! Λέξη τούρκικής προέλευσης σημαίνει στα ελληνικά δήθεν!
Την χρησιμοποιούσαν περισσότερο οι πόντιοι. Πλέον έχει εξαλείφει!
Ερωτική πόλη θεωρείται γιατί όλοι οι Αθηναίοι τις μαιμουνιές τους τις έκαναν εκεί!
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΤΖΑΤΖΙΚΙ! Έτυχε να επισκεφτείτε εστιατόριο που προτιμούσε γιαούρτι!
Ψωμάκι στο σουβλάκι, γιατί το καλαμάκι το έχουμε για τους καφέδες :)
Δεν κάνουν μπάνιο στην παραλία της, διότι είναι λιμάνι…
Χαλαρά!
Η ΔΕΘ νομίζω δεν με ενδιαφέρει (προσωπικά νομίζω πως έγινε για την τιμή της πόλης!) δηλαδή το γνωστό Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα!
Εγώ είμαι από Κιλκίς ΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω οι πιο πολλοί εστίασαν στις διαφορές της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα. Εγώ δε θα πω τίποτα. Στο μέλλον θα ακούσεις την προφορά μου και θα καταλάβεις. :P
Όσο για την έκθεση έχω χρόνια να πάω, γιατί με πιάνει μια αγοραφοβία όταν μαζεύονται κοράκια και κόλακες που ντεμέκ ενδιαφέρονται...

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάλι Γιατρέ, με πιάνει αγοραφοβία με περισσότερους από 7 ανθρώπους...

Ανώνυμος είπε...

Η Θεσσαλονίκη έχει τις πιο ωραίες γυναίκες.
(η πλήρης απαξίωση του post μιλάμε...)

Ανώνυμος είπε...

(Αλήθεια πάντως...)

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις (για την απαξίωση του post μιλάω...)

Ανώνυμος είπε...

ν'αγιάσει το στόμα σου!
(just that)

Ανώνυμος είπε...

Το "Δ" σου θυμίζει Διεθνή?

Γιατί σε κανέναν δε θυμίζει πια

και δε βρίσκεις να παρκάρεις πουθενά και παρκάρεις στα φρεσκοστρωμένα της "Νέας Παραλίας" -η οποία παρεμπιπτόντως γίνεται πάααρα πολύ ωραία / τώρα που κι εγώ έγινα Αθηναίος