Πέρασαν 25 χρόνια

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008
Ήταν ακριβώς πριν από 25 χρόνια, στις 30 Οκτωβρίου 1983, όταν o Raúl Ricardo Alfonsín, γινόταν πρόεδρος της Αργεντινής με το συντριπτικό 52% των ψήφων.
«Κερδίσαμε, αλλά δεν νικήσαμε κανέναν. Όλοι μαζί πήραμε πίσω τα δικαιώματά μας» ήταν τα πρώτα του λόγια.
Ο ίδιος έγινε το σύμβολο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας ενός λαού, που είχε μόλις βγει από μια φρικτή δικτατορία με πολλούς ανοιχτούς -ακόμα και σήμερα- λογαριασμούς.
Το κερασάκι στην τούρτα εκείνης της 7χρονης ντροπής ήταν ένας πόλεμος με τη Βρετανία για τα Νησιά Malvinas, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε άλλους 600 Αργεντινούς.
Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τα χρόνια της προεδρίας του. Ιδιαίτερα από εμένα που ανήκω στους Περονιστές, ενώ εκείνος υπήρξε η ηγετική φυσιογνωμία των Ριζοσπαστών (UCR).
Όμως στη συνείδηση όλων των Αργεντινών ο πρόεδρος Alfonsín θα συμβολίζει πάντα την αξιοπρέπεια, το ήθος, το καθαρό και ψύχραιμο βλέμμα του καπετάνιου που κρατά το τιμόνι.
Για αυτό και τιμάται από όλους. Εχθρούς και φίλους. Όπως πρέπει.

YΓ Θυμήθηκα ότι στην Ελλάδα ο Alfonsín είχε γίνει γνωστός από εκείνη την Παπανδρεϊκή σαχλαμάρα που άκουγε στο όνομα «Πρωτοβουλία των Έξι για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό» (ή κάτι τέτοιο).
Πάντοτε γέλαγα με όλο αυτό, γιατί στην Αργεντινή κανείς ποτέ δεν άκουσε τίποτα. Ακόμα και στην τριτοκοσμική (όπως ορισμένοι την αποκαλούν) República Argentina, η μπαρούφα έχει τα όριά της.

23 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Να τα που θα διαφωνήσουμε. :)

Εκείνη τη χρονική συγκυρία για την Ευρώπη των δύο κόσμων λόγω Ψυχρού Πολέμου, κινήσεις όπως η κίνηση των 6, ήταν σημαντικές και μόνο σαν μήνυμα, ότι ηγέτες από τις ηπείρους ενώνονται για την Ειρήνη, δεν μπαίνουν ούτε στους ενός το μαγαζί (ΗΠΑ) ούτε στου άλλου (ΕΣΣΔ).

Ανώνυμος είπε...

matrix μου, χαίρομαι που διαφωνούμε!
Ίσως δεν το εξήγησα σωστά. Σαχλαμάρα ως προς τον τρόπο που την παρουσίαζαν εδώ. Υπήρχε μια υπερβολή στα όρια της προπαγάνδας. Στην Αργεντινή άκουγες να λένε κάτι, ιδιαίτερα λόγω της συμμετοχής του Μεξικού με το οποίο πάντα έχουμε καλές σχέσεις. Όμως οι άνθρωποι είχαν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να λύσουν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν ήταν καλός ηγέτης ο κύριος που φέρνει λίγο και σε καπετάνιο, αλλά σίγουρα παραλαμβάνοντας την Αργεντινή από μια χούντα, θα φάνηκε στον λαό παράδεισος!
Κάθε φορά που διαβάζω ένα τέτοιο κείμενο σου, ανακαλύπτω πόσο λίγο έχω ασχοληθεί με την πολιτική, την ιστορία και τον κόσμο γενικότερα!!
Κάνεις ιδιαίτερα; Σου υπόσχομαι δεν θα φέρω τον spy, τον έστειλα στη Σουηδία! :)))

Ανώνυμος είπε...

δεν τον ξέρω τον κύριο, αλλά νομίζω ότι όλοι οι λαοί έχουν κάποιον που λειτουργεί ενωτικά. ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές ή λίγο μετά από αυτές.
και η απόσταση βοηθάει στο να το αναγνωρίσεις αυτό ανεξάρτητα από το που ανήκεις πολιτικά

Ανώνυμος είπε...

Ούτε εγώ τον ξέρω..
Καλησπέρα!!! Έγινε το 1983 πόλεμος με Αργεντινή και Βρετανία;

Ανώνυμος είπε...

Alfonsín era la esperanza que acabó en pesadilla. No la pesadilla de los '90, sino la pesadilla que seguimos viviendo hoy, en 2008.
Es cierto que su gobierno tuvo falencias enormes. Pero su caída se la debemos en gran parte a los empresarios voraces, los sindicatos (la burocracia sindical peronista), el PJ (los mismos peronistas, incluida nuestra presidente, que hoy le rinde honores y reconocimientos), la jerarquía eclesiástica reaccionaria y los levantamientos militares.
Vergüenza debería darles a aquellos que hoy lo saludan como un gran demócrata, pero en 1989 no hicieron nada para desenmascarar al engendro menemista (Carlos Menem, Domingo Cavallo, el gracioso Gostanián, etc) que se paseaban por los centros financieros internacionales para "aconsejar" no auxiliar a la tambaleante economía argentina.
En fin, un gobierno mediocre en lo económico. Pero ustedes, jerarcas peronistas de ayer y de hoy, tuvieron responsabilidad en grado sumo. Sáquense la careta, los homenajes llegan tarde.
Querido Apos, es mi humilde opinión. Espero no enfadarte, ya que se que sos peronista. Espero que no te moleste que haya escrito tanto. Pero es la democracia, viste. Vos sos peronista y yo me hallo del otro lado. Que me digan que soy de la izquierda gorila? No me interesa.
Gracias por dedicarle un espacio a esta fecha.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα apos.O Σεπτεβρης του 73
το πραξικόπημα του Πινοτσέτ που σήμανε την απαρχή της καταστολής του αριστερού και του κομμουνιστικού κινήματος, όχι μόνο στη Χιλή αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική, καθώς στη διαβόητη Επιχείρηση "Κόνδωρ" που έχει τις ευλογίες της CIA συμμετέχουν οι μυστικές υπηρεσίες έξι λατινοαμερικανικών χωρών.
Στην ίδια τη Χιλή, περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν διαπιστωμένα ή είναι ακόμη αγνοούμενοι, περίπου 100 χιλιάδες πιστεύεται ότι υπέστησαν βασανιστήρια και 500 χιλιάδες ήταν οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι εξορισθέντες.

Ανώνυμος είπε...

tanto-guanto, όσα περιγράφεις για τη Χιλή ισχύουν και για την Αργεντινή. Απολυτότατα. Με τη διαφορά ότι τουλάχιστον εμείς στην Αργεντινή δεν κάναμε τους δικτάτορες-δολοφόνους ισόβιους γερουσιαστές.
Ηφαιστίωνα, χρειάζεσαι επειγόντως ιδιαίτερα. Θα κανονίσουμε με το Μανιταράκι-Ιάσωνα-El Cid. Και η πληρωμή σε πιπεριές γεμιστές (ο τζάμπας πέθανε).
tovenito, πιο πολύ από την απόσταση βοηθάει η γενναιότητα.

Ανώνυμος είπε...

Mario hermano, vos sabras mejor dado q sos argento de Argentina y no de grecia, che!
Tenes razon en todo. Los mios boicotearon mas q nadie el proyecto de Alfonsin, lo reconozco. Por eso seguire homenajeando a ese politico con 'P' mayuscula. Si Argentina tuviera mas Alfonsines y mas Camporas...

Ανώνυμος είπε...

Nαι μάλιστα !!!

Ανώνυμος είπε...

πόσο μου αρέσουν οι πιπεριές οι γεμιστές!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!
θυμάμαι τότε μικρός που βλέπαμε (στην ασπρόμαυρη ακόμα) ρεπορτάζ για τον πόλεμο των "Φόκλαντ" όπως έλεγε η κρατική TV.
Αυτά πέρασαν, αφησαν τα στίγματά τους και με γνώση και στόχους να αγωνιστούμε για κάτι καλύτερο όχι μόνο να επλίζουμε!

ΥΓ
Αυτό το τελευταίο, θα το βάλω στο φυλλάδιό μου όταν θα κατέβω για υποψήφιος βολευτής!!!
ΧΕΧΕΧΕ!!!
Να με ψηφήσετε και ΘΑ σας βολέψω!!!

Ανώνυμος είπε...

Λίγα πράγματα γνωρίζω για το θέμα γι αυτό δεν θα εκφράσω άποψη. Μ’ αρέσει όμως που ασχολείσαι εσύ. Άσχετα με την πολιτική σου ταυτότητα και τα πιστεύω σου, θαυμάζεις έναν άνθρωπο και μας τον παρουσιάζεις με μοναδικό τρόπο. Viva Apos!

Ανώνυμος είπε...

Οι καταστροφικές χούντες κρατάνε 7 χρόνια και εδώ και στην Αργεντινή; Παντού;

Το όνομα του Alfonsín μου ήταν οικείο, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Η απορία λύθηκε στην τελευταία παράγραφο. Τι μου θύμησες... Κάποτε πρέπει να τα αποτιμήσουμε ψύχραιμα όλα αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Στην Αργεντινή, φίλε Φώτη, μόλις και μετά βίας έχουμε κάνει 25 χρόνια ρεκόρ Δημοκρατίας (από το 1983). Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 14 χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του 1910.
Χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω κανέναν, η 7ετία του Παπαδόπουλου και των λοιπών μοιάζει allou fun park μπροστά στις Χούντες της Αργεντινής, της Χιλής (ακόμα και της Ουρουγουάης). Έχει μια διαφορά να τσουβαλιάζεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε αεροπλάνα και να τους ρίχνεις στον Ατλαντικό Ωκεανό.
kikop80, να σε ψηφίσουμε! Τι ώρα; Κερνάς και μπύρα;
Μara μου, με έχεις κάνει θεό (έχω επηρεαστεί από την όπερα που μόλις άκουσα στο blog σου).

Ανώνυμος είπε...

κατάρρευση-υποτίμηση πιστ. ικανότητας-Μαραντόνα προπονητής-συνταξιοδοτικά ταμεία και κυβέρνηση
είναι αυτά που μάλλον σε κάνουν να αναπολείς το ριζοσπάστη...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου geokalp, καιρό έχω να σε ακούσω.
Τους Ριζοσπάστες δεν ξέρω πόσοι ακριβώς τους νοσταλγούν στην Αργεντινή, αν σκεφτείς ότι μόνοι τους έβγαλαν τα (πολιτικά) ματάκια τους.
Όσο για τον Μαραδόνα, ας μην ανοίξω το στόμα μου καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

έχω ήδη παραγγείλει τρία κιλά πιπεριές.. θα φτάσουν ή έχεις καλεσει κι άλλους για ιδιαίτερα; :))

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλαδα, η μπαρουφα, ειναι οπως η σατιρα. Δεν εχει ορια!

Ανώνυμος είπε...

Μανιταράκι-Ιάσωνα-El Cid, φτάνουν φτάνουν (εντελώς μεταξύ μας, εδώ και 12 χρόνια κάνω ιδιαίτερα ισπανικά -πέραν της κανονικής δουλειάς- και ομολογώ ότι ουδείς είχε σκεφτεί να πληρώσει σε πιπεριές. Αλλά είπαμε, τυχερός άνθρωπος ο Λ.
billzuk, έγραψες!

Ανώνυμος είπε...

Είχα πάντα την εντύπωση, πως ο Αλφονσίν άφησε πολλούς εκτός φυλακής ,και όχι επειδή τους ξέχασε.
Φαίνεται πως έκανα λάθος.
Εσύ θα ξέρεις καλύτερα.
δ

Ανώνυμος είπε...

Κι απ' ότι βλέπω εκεί πάνω στην απάντησι γιά τον κύριο Μάριο, έπεσαν και οι γνωστές τρικλοποδιές γιά να φάει η μούρη του χώμα.
δ

Ανώνυμος είπε...

Είχες σωστή εντύπωση demetrat. Η τρικλοποδία έπεσε σύννεφο, δυστυχώς. Αλλά και εκείνος έβαλε σε πολλά το χεράκι του.
Η αξία του όμως δεν παραγνωρίζεται. Ακόμα και από μένα που είμαι αντίπαλος.