Παραμύθια

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Στην ελληνική ταινία Η βίλα των Οργίων η Ρίτα Μουσούρη στο ρόλο της κυρά Δόμνας λέει την αγαπημένη μου ατάκα: Μιλάτε μου στον πληθυντικό θα με υποχρεώσετε, είμαι κόρη ναυάρχου.

Την ατάκα αυτή θυμήθηκα χτες που άκουσα την άλλη ατάκα του υπουργού ότι είναι «γιος ταχυδρόμου».

Με παραμύθια μεγαλώσαμε όλοι. Ακόμα και τώρα που είμαστε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, λατρεύουμε τα παραμύθια με τους καλούς και τους κακούς. Οι «κακοί» είναι οι πλούσιοι. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι κακοί, για αυτό και σπάνια παραδέχονται ότι είναι πλούσιοι. «Πώς πάνε οι δουλειές;» ρωτάς έναν πλούσιο και η απάντηση είναι: «ε, δεν βαριέσαι. Χάλια». Ασχετα βέβαια αν το χάλι συνοδεύεται από μια Cayenne και η ξαπλώστρα στην Ψαρρού (πρώτη σειρά) είναι ρεζερβέ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο.

Από την άλλη είναι οι «καλοί» φτωχοί. Αυτοί που στερήθηκαν, πείνασαν, αδικήθηκαν, πικράθηκαν, αλλά πείσμωσαν και τα κατάφεραν.

Θα μπορούσα να γράφω σεντόνια για ανισότητες, για πολιτικές, για το πού βρίσκεται ο πραγματικός πλούτος του ανθρώπου και άλλα κοινότυπα και λίαν απογοητευτικά.

Η κυρά Δόμνα όμως τα είπε όλα: Μιλάτε μου στον πληθυντικό θα με υποχρεώσετε, είμαι κόρη ναυάρχου. Μια ξεπεσμένη γεροντοκόρη με μια βίλα, που επειδή δεν μπορούσε να συντηρήσει, τη νοίκιαζε σε «κακούς» πλούσιους για τα όργιά τους.

Και ο ταπεινός αστυφύλακας Νίκος Τσούκας, της απαντά: «Μωρέ δεν πα νάσαι και κόρη αρχικελευστή».

Αυτό λέω και εγώ στον γιο του κάθε ταχυδρόμου και γαλατά. Το θέμα δεν είναι πού φτάνεις. Αν έχεις Cayenne, ξαπλώστρα στην Ψαρρού ή βίλλες. Το θέμα είναι να θυμάσαι από πού ξεκίνησες. Και το βλέμμα δείχνει ότι δεν θυμάσαι. Ή για να στο πω αλλιώς, το θέμα δεν είναι αν εσύ είσαι «γιος ταχυδρόμου». Το θέμα είναι ο κάθε ταχυδρόμος εξακολουθεί να είναι περήφανος για το γιο του.

17 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται άλλο τεκμήριο πιστοποίησης της αθωότητας του;
Εχει πολύ χιούμορ ο άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Μετα τον μοντελοπνιχτη, ο γιος ταχυδρομου. Ποσο καλτ πια, αυτη η χωρα;

Ανώνυμος είπε...

μετά από αυτή τη δήλωση μέπιασε ένας πανικός, μπάς και υπάρχει κάπου και αδερφάκι του Θοδωρή, διότι ως γνωστόν ο ταχυδρόμος χτυπάειπάντα δυό φορες.
δ

Ανώνυμος είπε...

Μα τι λες τώρα apos! φυσικά αφού είναι γιος ταχυδρόμου μπορεί να νιώσει τον καημό του Έλληνα βιοπαλαιστή. κι ένας επιχειρηματίας που γνωρίζω ήταν γιος αστυνόμου. Αλλά ακόμη και σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω την εξίσωση Αστυνομος+γιος=μεγαλοεπιχειρηματίας αμεμπτου ηθικής.
Γιατί, για τους πολλούς ο γιος του ταχυδρόμου άντε να κάνει ένα γιό δημοσίου υπαλλήλου και κάποιοι άλλοι βρέθηκαν με τόσα λεφτούλια στα χέρια ή με την εξουσία? Γνωριμίες θα μου πεις. Ε ναι αλλά κι οι γνωριμίες, σου ζητούν να επιστρέψεις τον οβολό που σου δανείζουν με τόκους που σε υποχρεώνουν να πάψεις να σκέφτεσαι το λαουτζίκο γύρω σου και να λειτουργείς δίκαια κι έντιμα. Οπότε ας μου λείπει το παραμύθι. To οποίο πραγματικά με εξαγριώνει πολύ περισσότερο από το να πει ότι ήταν γιος εφοπλιστή.
χίλιες φορές καλύτερος ο Τριβιζάς.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν έπιασα το δακρύβρεχτο του θέματος, γιατι σκεφτόμουν οτι ο ταχυδρόμος την σήμερον ημέρα βγάζει περισσότερα απο εμένα...στάνταρ...

Ανώνυμος είπε...

Άστα βράστα che Apos, σε αυτήνε την κακούργα την κενωνία, αν δεν έχεις βιοπαλαιστή πατέρα, δεν έχεις καθαρό κούτελο για να κεκλοφορήσεις στην λαχαναγορά...

Για κάποιο λόγο η Ελληνική κοινωνία (ή τουλάχιστον σημαντικό τμήμα της) δείχνει μια ακατανόητη προσκόλληση στα ήθη του παλαιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών '50 - '60...

Λες να φταίη η σταδιακή παρακμή του ελληνικού σινεμά τις δεκατίες του '70 και του '80 που σταμάτησε το ρολόι εκεί πίσω στον Αυλωνίτη;

Ο γιός του ταχυδρόμου τσ,τσ,τσ...

Αχ, δεν πρόλαβε ο Ingmar Bergman να γυρίσeι το "Brevbärarens son" για να το κάνει ωλ τάημ κλάσικ... :-P

Ανώνυμος είπε...

Μόνο στα λόγια το θυμούνται...

Ανώνυμος είπε...

"Το θέμα είναι ο κάθε ταχυδρόμος να εξακολουθεί να είναι περήφανος για το γιο του"

Τι άλλο να πω... τα είπες όλα!
Καλό απόγευμα σουρικάτε!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε apos
Έμαθα το βλόγιον σου από το φίλο pølsemannen και είπα να περάσω μια επίσκεψη. Συγχαρητήρια για την ποικίλη ύλη και τις αιχμηρές απόψεις.

Για το Θοδωρή έχω να πω οτι αυτή η δήλωση με τον ταχυδρόμο με εξόργισε κι εμένα χθες. Δηλαδή ρε φίλε, επειδή εσένα ο μπαμπάκας σου ήτανε ταχυδρόμος, εσύ δικαιολογείσαι να κάνεις οποιαδήποτε απάτη; Τι κατεψυγμένος λαϊκισμός είναι αυτός, ούτε από τον Κακαουνάκη δεν τον περίμενα...

Υ.Γ. Πέρνα αμα θες από την Ανούσια Πίστη, να γνωριστούμε καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Την τελευταία σου φράση θα ήθελα να ξεστομίσω και εγώ.
Ενδιάμεσα, ο Ρουσό παραιτήθηκε. Και κλείνει την παραίτηση του με μια απειλή: »Θα συνεχίσω με οδηγό πάντοτε τις αρχές που ορίζουν τη ζωή μου». Αυτό φοβόμαστε και μεις...

Ανώνυμος είπε...

Και η Θάτσερ (πού τη θυμήθηκα;;;;)ήταν η κόρη ενός μανάβη! so what? (που λέμε και στο χωριό μου...)

Ανώνυμος είπε...

Σε πόσες ταινίες άραγε έχουμε ακούσει τέτοιες δακρύβρεχτες δηλώσεις περί οικογένειας και καταγωγής? Δηλαδή, αυτό τι είναι? Τεκμήριο ταπεινοφροσύνης? Χεχε... Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

Το έγραψες ωραίο και in my place.

Εδώ όμως το γράφεις καλύτερα "Το θέμα είναι να θυμάσαι από πού ξεκίνησες. Και το βλέμμα δείχνει ότι δεν θυμάσαι."

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, πέθανα από το γέλιο όταν έκανες τον παραληλισμό της κυρίας από τη "Βίλλα των Οργίων" με τον Θόδωρα!!! Σε παραδέχομαι που το σκέφτηκες.

Ξέρεις πιο είναι το πρόβλημα; Είναι ότι έχουμε κάνει μια Ελλάδα ωραιότατη Βίλλα και πάνω που τους πιάνουμε, πάμε κάποιοι από εμάς να τους μιλήσουμε και στον πληθυντικό. Παράνοια; Μπορεί. Απελπισία; Και πάλι μπορεί.

Όπως είπα και στο Matrix. Αυτοπροσδιορισμό ειλικρινή, κάποιος μπορεί να κάνει;

Ανώνυμος είπε...

θα σε παρακαλούσα να μου απευθύνεσαι κι εμένα από τούδε στον πληθυντικό. είμαι γιος του μπαμπά μου

Ανώνυμος είπε...

Eγώ απευθύνομαι σε όλους στον πληθυντικό. Γιοί και κόρες ταχυδρόμων είσαστε ή έχω πρόβλημα και πρέπει να το κοιτάξω;

Ανώνυμος είπε...

@tanto: ναι ναι, τρελλό χιούμορ. Εγώ ακόμα γελάω.
@billzuk: προ μοντελοπνίχτη είχε προηγηθεί η 'μάνα ρέιβερ'. Μην ξεχνάμε...
@demetrat: μην ανησυχείτε. Η πρώτη φορά του ταχυδρόμου ήταν μέσω της συζύγου.
@wilma, ποιον τριβιζά λες;
@naf, αν το χάσατε το θεματάκι, μεταξύ μας, καλύτερα. Όταν λες ο ταχυδρόμος βγάζει πιο πολλά, εννοείς ο ταχυδρόμος-ταχυδρόμος ή οι τα μέλη της οικογένειας των ταχυδρόμων.
@polse, όλη αυτή η λέξις στο τέλος σημαίνει 'ταχυδρόμος'; Και την λέει στα αλήθεια ο ταχυδρόμος όταν βαράει τα κουδούνια των σουηδόσπιτων; και του ανοίγουν οι Σουηδάνθρωποι;
@Μανιταράκι-Ιάσωνα, τι να προσθέσω;
@ανορθόδοξε φίλε, γεια σου. Θα περάσω από το βλόγιόν σου για το 'αζμπέτε' που λέγανε και σε μια ταινία...
@Αχαλίνωτε, αφού ο άνθρωπος θέλει να συνεχίσει, άστον να συνεχίσει. Περίμενες να ακούσεις κάτι άλλο;
Δάσκαλε, η Θάτσερ ήταν κόρη μανάβη (παντοπώλη νομίζω) αλλά δεν το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ. Τόσο γελοίοι δεν είναι οι Βρετανοί.
Scrooge, σε πολλές ταινίες. Κυκλοφορούν δωρεάν με το TiVO και βάζουν ιδέες σε ορισμένους...
Μatrix, και εσύ το έγραψες ωραία και μου έδωσες την ιδέα. Gracias.
VK, αυθαίρετη βίλλα την κάναμε και χωρίς χρυσόβουλο...
tovenito, να σας μιλάω στο πληθυντικό λοιπόν. Το αξίζετε.
spy, να το κοιτάξετε. για ρωτήστε και τον πατέρα μήπως έκανε άλλη δουλειά και σας το έκρυβε..