Queremos Paz

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008
Πριν λίγες ημέρες η φίλη elf έγραψε ένα υπέροχο post στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν και στην χρηματοπιστωτική κρίση. Όλη αυτή η ιστορία με τις τράπεζες μου θύμισε τις περιπέτειες που ζήσαμε εκείνο το μαύρο Δεκέμβριο του 2001 στην Αργεντινή. Τότε που η οικονομία κατέρρευσε -δεν άντεξε η δόλια δέκα χρόνια νεοφιλελεύθερης πολιτικής- και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, ζητώντας να του δώσουν πίσω την αξιοπρέπειά του. Νοικοκυραίοι, που θα λέγαμε και εδώ. Το σύνθημα ήταν ένα: que se vayan todos (να φύγουν όλοι).
Μάλλον δεν θα τα ζήσουμε εδώ αυτά και λυπάμαι που θα χαλάσει το πάρτι της Αλέκας για το «τέλος του καπιταλισμού». Ας τα φάνε μόνοι τους τα καναπεδάκια και τα σνακς, σκασίλα μου.
Η Ευρώπη δεν είναι η φουκαριάρα η Αργεντινή. Πολύ περισσότερο δεν είναι ΗΠΑ με τις θρησκόληπτες εμμονές τους στην οικονομία της αγοράς, την απληστία των χρηματιστών και την αυτορρύθμιση.
Εδώ υπάρχει κοινότερος νους και διάθεση για σύνθεση. Νομίζω τουλάχιστον.
Αλλιώς, ελάτε εδώ να σας κάνω φροντιστήριο πώς θα την περνάμε με λίγα ευρώ την εβδομάδα και μπόλικη φαντασία.
Θυμάμαι πάντα την Αργεντινή του 2001 και πόσο στεναχωριόμουν για τους ανθρώπους μου. Που ήθελα να τους βοηθήσω, αλλά δεν ήθελα να θίξω την αξιοπρέπειά τους.
Όλο αυτό το έπιασε ένας τυπάκος στο You Tube και έβαλε από πάνω το τραγούδι των Gotan Project, Queremos Paz (θέλουμε ειρήνη).
Δείτε μας και καμαρώστε: τις διαδηλώσεις έξω από τις τράπεζες και το Κογκρέσο, τον Οβελίσκο μας στο Buenos Aires, το ελικόπτερο που το έσκασε ο πρόεδρος, τον κωλόκαιρο που είχε εκείνες τις καλοκαιρινές (για το Νότιο Ημισφαίριο) μέρες, το σύνθημα
que se vayan todos και το άλλο: violencia es mentir (βία είναι το να λες ψέμματα). Και μετά κάντε έναν κόπο να διαβάσετε από κάτω το υπόλοιπο post.



Στο τραγούδι ακούγονται οι φράσεις «queremos paz» και λίγο μετά «queremos construir una vida mejor para nuestro pueblo» (θέλουμε να φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή για το λαό μας). Είναι από τη φωνή του Ernesto Guevara στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1964. Σε εκείνη την ομιλία είχε αναφερθεί ακόμα και στην Κύπρο: «Η ειρηνική συνύπαρξη δοκιμάζεται βίαια στην Κύπρο, λόγω των πιέσεων του ΝΑΤΟ και της τουρκικής κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα ο λαός της και η κυβέρνησή του να αναγκάζονται να υπερασπιστούν ενεργητικά την ανεξαρτησία τους»...

21 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Το video μου έσπασε λιγάκι τα νεύρα (κολλάει! Γιατί;), αλλά νομίζω ότι άξιζε τον κόπο! Οι μουσικές επιλογές σου είναι πολύ μακριά από τα δικά μου ακούσματα, αλλά πάντα κοντά σ' αυτά που αγαπώ! Ελπίζω μόνο να μην φτάσουμε κι εμείς σ' αυτές τις εικόνες... Τρομακτικές!
Καλό βράδυ Apo μου!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!!
Είδα ωραίο το βίντεο, και ακούγονται καθαρά οι φράσεις..
Δεν θέλω να σκέφτομαι κάτι τέτοιο..

Ανώνυμος είπε...

Η ωραιότερη γλώσσα του κόσμου... όταν συνδιάζεται με τον λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο...
δίνει αριστουργήματα...
Η Λατινική Αμερική είναι πάντα μπροστά στους αγώνες.. Οχι μόνο γιατί είναι αξιόλογη η κουλτούρα της, όχι μόνο γιατί είναι γνήσιοι και αληθινοί οι ηγέτες της... αλλά γιατί οι καταστάσεις εκεί είναι πιο άγριες...
Μακάρι οι αγώνες τους να έχουν επιτυχία.. και να αποτελεούν ένα λαμπρό παράδειγμα.. για τους υπόλοιπους λαούς που νομίζουν πως όλα είναι μονοδρομος...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το βίντεο.

Δύσκολες στιγμές για την Αργεντινή τότε, τουλάχιστον τώρα έχουν βελτιωθεί λίγο τα πράγματα στη Λατινική Αμερική.

PS. Χτες στο πρώτο μου μάθημα ισπανικά μάθαινα για τις διαφορές σας στην ομιλία, σιγά σιγά θα σε καταλαβαίνω :)

Ανώνυμος είπε...

Δόνια Σοφία, πού είσαι;
Καλημέρα, working boy Ηφαιστίωνα!
akanonisti, οι συνθήκες εκεί είναι τόσο διαφορετικές, Ασύλληπτες για πολλά εγχώρια μυαλά, ξέρεις πόσο καλά το γνωρίζω από πρώτο χέρι.
matrix, κουράγιο και καλή αρχή. Και αν έχεις απορίες να περνάς να στις λύνω δωρεάν.
Βέβαια οι διαφορές στην ομιλία-προφορά-γραμματική των αργεντινοισπανικών είναι ένα κεφάλαιο μόνο του... αλλά κουράγιο!

Ανώνυμος είπε...

Εδώ! Πάντα! Γύρω-τριγύρω! Διαβάζω, βλέπω και ανάλογα με τα κέφια μου, σκάω μύτη με κανένα σχόλιο! Όπως καταλαβαίνεις τα κέφια δεν ήταν και στα φόρτε τους...
Καλημέρα είπα; Καλημέρα Apo μου!

Ανώνυμος είπε...

Α, ούτε εμένα μου ανοίγει καλά το βιντεάκι (γαμώ τις συνδέσεις μου μέσα...)!!!

Ανώνυμος είπε...

ανατριχιαστικό...

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι είχα πάθει πλάκα από τις σκηνές της τηλεόρασης τότε, που έδειχναν την λαϊκή οργή, όχι απλά να ξεχειλίζει, αλλά σαν λάβα να μην αφήνει τίποτα όρθιο και να ξεσπά επί δικαίων και αδίκων.

Πάντως στις Η.Π.Α. δεν υπάρχει αυτορύθμιση, υπάρχει ΑΠΟρρύθμιση "deregulation", με στόχο την αυτορύθμιση.
Τurbocapitalism όχι αηδίες.

Κολοκύθια τούμπανα, μόλις σφίξαν οι κώλοι, οι μεγαλοκαπιτάλες τρέχαν στο κράτος φωνάζοντας "Μαμά κακά!!!".

Για δέστε και αυτή την 2ωρη ταινιούλα, συνέχεια του Zeitgeist... (Με κριτικό πνεύμα πάντα έτσι;)

Κλωτσοπατινάδα ιστολόγων επί της ταινίας εδώ

El pueblo unido jamás será vencido, α μη χέσω δηλαδής...

Ανώνυμος είπε...

Λες ότι δεν θα τα ζήσουμε αυτά εδώ, ε? Αντίθετα με τη Σοφία, εγώ μάλλον θα ήθελα να τα ζήσουμε αυτά εδώ...
Όχι, όχι, δεν είμαι μαζόχας ούτε ερωτευμένος με την Αλέκα (μπρρρρρρρ, πω πω ειλικρινά ανατρίχιασα μόνο στη σκέψη). Απλώς, απογοητευμένος με το βόλεμα και το δε βαριέσαι των γύρω μου (και το δικό μου, αν θες), σκέφτομαι ότι μόνο αν τα πράγματα γίνονταν τόοοοσο σκατά, θα ξεκουνιόντουσαν κάποιοι. Καμιά φορά για να χτίσεις, πρέπει πρώτα να γκρεμίσεις (ή να έχουν γκρεμιστεί όλα).

violencia es mentir (βία είναι το να λες ψέμματα): ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

με έναν μαραντόνα ξεχνιέμαι

Ανώνυμος είπε...

Scrooge, μήπως έχεις HOL?
polse, κριτικό πνεύμα στην Ελλάδα; Αρ γιου κίντινγκ? Κρητικό ίσως, με ολίγη από Ζωνιανά...
Αχαλίνωτε, από μία άποψη δεν έχεις άδικο. Αλλα είναι σκληρό, πίστεψέ με.
tovenito, ξεχνιέσαι εσύ παρέα με εκατομμύρια άλλους. ο συγκεκριμένος που ανέφερες το πετυχαίνει αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Στο "que se vayan todos" φθάνουμε και εμείς. Δεν ξέρω αν έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά στο βάθος του τούνελ το βλέπω (αλήθεια που είναι η Νικολούλη;;;;).

Η νεο-φιλελεύθερη πολιτική δεν είναι παρούσα μόνο στην Ελλάδα. Ζούμε ένα παγκόσμιο σύστημα που κινείται σε νεο-φιλελεύθερους όρους (Χριστέ μου, σαν την Αλέκα ακούγομαι!!!!). Πόσο νομίζεις ότι θα αντέξει. Οι Αργεντίνοι ήταν έξυπνοι. Μακάρι να στεκόμασταν και εμείς τόσο μπροστά...

Ανώνυμος είπε...

Το καταλαβαίνω apos, δεν χρειάζεται να μου ζητήσεις να σε πιστέψω...
Δεν παρακαλάω κιόλας, αλλά... αν δεν βλέπεις το τρένο να έρχεται πάνω σου...

Ανώνυμος είπε...

Θλιβερές εικόνες και θλιβερές μνήμες για όλη την ανθρωπότηατ, φίλε μου. Η αξιοπρέπεια ενάντια στην ανέχεια και η παρακμή αγκαζέ με την κρατική βία.
Ένα τάνγκο για αποβράσματα.
Και δεν εννοώ τους συμπατριώτες σου...

Ανώνυμος είπε...

Ναι δεν θα δούμε τέτοιες σκηνές στην Ευρώπη.
Πιθανά το ...."party" θα τελειώσει πολύ γρηγορότερα απο όσο φανταζόμαστε.
Μάλλον όχι, θα τελειωσει για τα ΜΜΕ, πολυ γρηγορότερα από όσο φανταζόμαστε.
Αν κάτι μου κάνει εξαιρετική εντυπωση είναι οι εικόνες που στολίζουν τα δελτία ειδήσεων. Από την μιά .....τα λόγια μετρημένα, ναι το σχέδιο είναι όχι πανικός στους πολίτες και στους καταναλωτές(σωστά), αλλά από την άλλη η τρομολαγνεία, οι αφορισμοί, τα ευκολα πουλάνε τόσο πολύ....φρέσκο ψωμάκι....
Και εμείς ...μέσα απο τα μάτια αυτών, δεν ζουμε την ζωή μας;;;

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που συνέβησαν τότε στην Αργεντινή ήταν συγκλονιστικά. Παρακολουθούσα απο το τύπο και την τηλεόραση (όσο μπορείς να παρακολουθείς απο αυτό το μέσο) τα πρόσωπα σε αυτές τις κινητοποιήσεις και έβλεπα εναν ολόκληρο λαό νευρίασμενο και πληγωμένο να τινάζει απο πάνω του την ξεφτίλα που του φόρεσαν οι κυβερνόντες .

Το "θελουμε ειρήνη" τα λεέι όλα!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως έρχονται στιγμές που αναρωτιέμαι: μήπως τελικά το τραβάει η όρεξή μας να μας επηρεάσει η κατάσταση?
Σίγουρα το ότι διαδραματίζεται σε ΗΠΑ και λοιπες χώρες δεν είναι δυνατόν να μη μας αγγίξει, αλλά ρε παιδί μου έχω την αίσθηση ότι εμείς επιδιώκουμε να "συμμετάσχουμε" ενεργά και ολοκληρωτικά στην καταστροφή. Η καταστροφολαγνεία μας είναι γνωστή, οπότε οι κινήσεις πανικού είναι σχεδόν αναμενόμενες. Πολύ φοβάμαι ότι επηρεαστούμε πολύ περισσότερο από όσο θα ήταν λογικό, διότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΔΑ!!!!!!!!! Και αυτή τη στιγμή η πτώση της Wall Street είναι ότι πιο Hot.

Ανώνυμος είπε...

Lo del 2001 fue una pesadilla. Uds. no se imaginan lo que es no saber qué va a pasar al dia siguiente. La incertidumbre, la caída que no tenía fin, un espanto. Esto para la gente común. Los responsables de esto (gobernantes, banqueros, sectro financiero) no sufrieron lo que sufrió la gente.
Que el capitalismo es injusto no es ninguna novedad. Nadie necesita nadie que Aleko lo explique. Tampoco es ninguna novedad que en un pais periférico como la Argentina, se sufren las crisis económicas propias (2001, por ejemplo) y también las ajenas, como la de hoy.
Bueno, no quiero ocupar mucho espacio, pues Uds. no leen español y no quiero darle trabajo a Apos, si es que Apos considera que lo que pongo aqui merece ser traducido.

Ανώνυμος είπε...

Ο σχεδόν αδελφός μου Mario από τη La Plata (την Αθήνα της Λατινικής Αμερικής), διαβάζει το blog από μετάφραση που του κάνω στα τηλέφωνα και στα mail. Μου έγραψε λοιπόν για εκείνα τα γεγονότα:
«To 2001 ήταν εφιάλτης. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σήμαινε να μην ξέρεις τι ξημερώνει την επόμενη μέρα. Η αβεβαιότητα και ο πάτος δεν είχαν τέλος. Φρίκη. Αυτά για τον κοσμάκη. Οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, τραπεζίτες, οικονομικός τομέας) δεν πέρασαν αυτά που πέρασε ο κόσμος. Ότι ο καπιταλισμός είναι άδικος δεν περιμένουμε από κανέναν να μας το πει ή να μας το εξηγήσει. Ούτε είναι είδηση ότι μια χώρα της περιφέρειας όπως η Αργεντινή, υποφέρει από τις ντόπιες (όπως του 2001) κρίσεις, αλλά και τις εξωτερικές, όπως σήμερα.»
Gracias Mario, por lo q pusiste.

Ανώνυμος είπε...

wilma, δεν ξέρω τι τραβάει η όρεξή μας, αλλά σίγουρα την κυβέρνηση την βολεύει η κρίση. Πουλάει ότι ξαφνικά παράγει έργο...