Προσοχή μπάζα

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008
Διάβασα την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (δεν ξέρω τι είναι αυτό, αλλά κάτι θα είναι) για τις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφ. Αλεξάνδρας (απέναντι από το βαζελογήπεδο).
Το Κεντρικό Συμβούλιο μπλα μπλα μπλα αποφάσισε να μείνουν οι πολυκατοικίες στη θέση τους.
Ως εδώ καλά. Έρχονται όμως δεύτεροι. Προηγήθηκε η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΚΕΔ ότι τα περισσότερα από τα διαμερίσματα έχουν απαλλοτριωθεί.
Με λίγα λόγια: υπάρχει ήδη μια απόφαση (καλή ή κακή, ας κρίνει ο καθένας) που δεν εφαρμόζεται και στο καπάκι, έρχεται μια άλλη.
Με ακόμα πιο λίγα λόγια, το Κεντρικό Συμβούλιο μπλα μπλα μπλα λέει ότι δεν πρέπει να γκρεμιστούν τα κτίρια που κάποιοι έχουν ΗΔΗ αποφασίσει να γκρεμίσουν, αλλά δεν έχουν γκρεμίσει.
Δηλαδή: κανείς δεν τα θέλει, κανείς δεν κάνει κάτι και κανείς δεν τα γκρεμίζει. Γιατί; Πολύ απλά: ας πέσουν μόνα τους. Και όταν με το καλό πέσουν, τότε θα βγούμε να κλάψουμε που έπεσαν, θα στείλουμε και μια μπουλντόζα να μαζέψει τα μπάζα, θα κάνουμε και ένα μνημόσυνο για τα 40 με καφέ, κονιάκ και παξιμαδάκι και μετά θα χτίσουμε με την ησυχία μας.
Κάποτε είχε πέσει μια ιδέα: αυτά τα κτίρια να φτιαχτούν και να γίνουν ξενώνες για τους ασθενείς που κάνουν θεραπείες στον Αγιο Σάββα.
Αναρωτιέμαι: ΟΚ, το ελληνικό κράτος έτσι κι αλλιώς είναι για γέλια. Το αποδεικνύει ακόμα και ο νόμος της αδράνειας.
Όμως, όλοι αυτοί που κάνουν τηλεμαραθώνιους και άλλες φιλανθρωπίες, πώς και δεν το έχουν σκεφτεί;
(εγώ την ξέρω την απάντηση, αλλά έρχονται και Χριστούγεννα και δεν θέλω να στεναχωριέται η wilma μου...)
(η φωτό από το flickr)

22 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

ελα μωρέ κι εσύ, θα περιμένουμε τον επόμενο μεγάλο σεισμό!

Ανώνυμος είπε...

είναι πραγματικά χάλια, πρέπει να γκρεμιστούν.

Ανώνυμος είπε...

Standard perimenoun na gkremistoun me to seismo:-) Athlia ktiria pou deixnei kai ligo tin tempelia, anaisthisia kai aneythynotita mas. Poly kali i idea sou na ginoun ksenwnes, den toxa skeftei kai pragmatika tha ekane kalo se pollous anthrwpous!
Kalo weekend!!!

Ανώνυμος είπε...

αν και εξαιρετικά ως αρχιτεκτονικά μνημεία, αν δεν βρεθεί τρόπος αξιοποίησής τους τότε μάλλον θα αφεθούν να καταρρεύσουν.
Αυτή είναι η Ελλάδα που είχε πεί και ένας Πρωθυπουργός κάποτε...

Ανώνυμος είπε...

σωστη η σκεψη, σε λαθος χωρα καμωμενη...το πες μονος σου...

ΥΓ. μα τι εχετε παθει ολοι με τους βαζελους?

Ανώνυμος είπε...

ζήτω το βαζελογήπεδο!

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο...αλλά δεν θα ήταν απίστευτο να γίνουν όλα μπαράκια και εστιατόρια και να αξιοποιηθεί όλη η περιοχή με αυτόν τον τρόπο; Άσχετο, θα μου πείτε, αλλά εμένα θα μου άρεσε πολύ. Φανταστείτε καλοκαίρι με τραπεζάκια και νέο κόσμο να πηγανοέρχεται. Τέλειο!! Αλλά όπως όλοι ξέρουμε, θα γίνουν κάποια στιγμή ένα με τη γη!!!

Ανώνυμος είπε...

Επίσης....Κάτω το Βαζελογήπεδο....να γίνει οικόπεδο!!!

Ανώνυμος είπε...

πάνω το βαζελογήπεδο! να γίνει ναός!

Ανώνυμος είπε...

Ωχ, μωρέ γκρινιάρηδες...

Το Νεοελληνικό κράτος μια χαρά είναι.

Το Βαζελογήπεδο όταν ο multiμετοχικός πάει στον Βοτανικό, θα γίνει η νέα Μητρόπολη με την ονομασία "Το τάμα του Έθνους". Έτσι ικανοποιείται μετά θάνατον ο Μακαριστός Χριστόδουλος αφ' ενός και η Χούντα με το τάμα της αφ' ετέρου.

Τα προσφυγικά με το που καταρρέουν, τα παίρνει ο Babis Vovos και τα κάνει μπαρακο-καφετεριο-superdoopermall και τα σκυλιά δεμένα.

Ε, μα...

Ανώνυμος είπε...

Ξενώνες θα ήταν καταπληκτική ιδέα.. αφού δεν χρησιμοποιούνται που δεν χρησιμοποιούνται.. τι να σου κάνουν οι αποφάσεις, ή ρίξτο ή φτιάχτο!

Ανώνυμος είπε...

Αθώε αγριοαργεντίνε.....
Το Κεντρικό Συμβουλίο Νεώτερων (ή βυζαντινών..ή αρχαίων¨) Μνημείων... είναι η απόλυτη αρχή... εδώ στην Ελλάδα....
Θυμίσου.. τον Ζαχόπουλο...
Οι άνθρωποι.. είναι αλλού... τελείως....
Οι αποφάσεις τους είναι πάντα παράλογες... και εντελώς μα εντελώς κατευθυνόμενες...
Μόνο ο Εφραίμ θα μπορούσε να τους φτιάξει....
Υπέροχη η πρόταση σου... αλλά... ασφαλώς και δε θα την δεχότανε...
Μόνο αν κινητοποιηθούνε από άλλα "κίνητρα" σκέφτονται πρακτικά...
Και ο σεισμός... δεν είναι λύση... όσο παλαβό και αν ακούγεται...
Εχουν δικαίωμα να ζητήσουν την πλήρη ανακατασκευή τους...

Σε διαφώτισα τώρα... για να μην ελπίζεις...γιατί η ελπίδα στην Ελλάδα μοιάζει με αφέλεια...
Δυστυχώς....

Υ.Γ. Μου είχαν κόψει μία φορά... μία επέμβαση που έκανα σε υπαίθριο θεατράκι... Είχα σχεδίάσει εναν διάδρομο.. για να έχουν πρόσβαση τα ΑΜΕΑ με τα καροτσάκια στις εκδηλώσεις... και επειδή είχε Νεώτερα μνημεία... στα 200 μέτρα μακρυα... κόψανε έναν διάδρομο.... 20 μέτρων... που ήταν απαραίτητος...
Αντε τώρα να πας με το καροτσάκι στα χαλίκια....
:-)))))

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν θυμάσαι ένα εγκατελειμένο εργοστάσιο αριστερα της Chelsea Bridge απέναντι από το Battersea Park. Είχε αγοραστεί το 1991 για 10 εκ λίρες και πουλήθηκε πέρυσι για 990εκ λίρες. Ενδιάμεσα δεν έγινε τίποτα, παρά μόνο με τον καιρό είναι έτοιμο να πέσει. Ο νέος αγοραστής απλά πρέπει να περιμένει...να κάνει υπομονή! Μιλάμε για ένα από τα πιο ακριβά οικοπεδα στον κόσμο, στην καρδιά του Chelsea.

Κάπως ετσι και με τις πολυκατοικίες που περιγράφεις και που δεν τις ξέρω. Θα πέσουν μόνες τους και φυσικα κάποιοι θα βρεθούν με το οικόπεδο..

Καλημέρα και καλό ΣΚ!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αpos το κράτος είναι σε αποσύνθεση!!!
Τα κτήρια αυτά εχουν ακόμα τις τρύπες από τα βλήματα και τις σφαίρες των Άγγλων και των ταγματασφαλιτών της αστυνομίας που ρίχτηκαν εναντίων άοπλων διαδηλωτών στα Δεκεμβριανά και κάθε προσπάθεια κατεδάφισής τους αποτελεί καταδέφιση της ιστορικής μας μνήμης!
Πρέπει να μείνουν εκεί και να θυμίζουν τη βρώμικη ιστορία του παρελθόντος που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα!
ΟΥΓΚ!

Ανώνυμος είπε...

Τα προσφυγικά έχουν πίσω τους ολόκληρη ιστορία βαμμένη με πόνο θυσίες και αίμα είναι μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Έχω καιρό να σχολιάσω κείμενό σου,όχι γιατί δεν έχω κάτι να πω, αντιθέτως. Χαίρομαι να σε (συναντώ)
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

"Κανείς δεν τα θέλει" προφανώς εννοείς από το κράτος (το ποιο? ναι, λέμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα).
Ιδέες έχουν πέσει πολλές, ξενώνες για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ξενώνες προσφύγων και άλλα.
Το 2003 είχα συμμετάσχει σε μια διαμαρτυρία που είχε οργανωθεί τότε από διάφορες ΜΚΟ, είχαμε ανοίξει μερικά από τα κενά διαμερίσματα και σε κάθε ένα, η κάθε ΜΚΟ είχα στήσει το "γραφείο" της για ένα ΣΚ, είχαμε ντύσει και τα διαμερίσματα εξωτερικά με πολύχρωμα υφάσματα (η φωτό που έχεις βάλει, ίσως είναι από τότε, έχουν γίνει και άλλες).
Το θέμα είναι ότι είναι από τους λίγους χώρους που έχουν μείνει στην Αθήνα με αδόμητο χώρο ανάμεσα τους και αυτόν εποφαλμιούν όσοι επιμένουν στην κατεδάφιση ή κατάρρευση τους.
Φαντάσου, ότι υπάρχει τόσος χώρος ανάμεσα στα κτίρια, που αν υποτεθεί ότι ξανακατοικούνται τα διαμερίσματα, θα υπήρχε αρκετός χώρος για να σταθμεύει ένα αυτοκίνητο από κάθε διαμέρισμα -χωρίς να φύγουν τα δέντρα!
Το ότι δεν έχουν κατεδαφιστεί ακόμα, μάλλον οφείλεται ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμα ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι μαζί με ομάδα αρχιτεκτόνων από το Πολυτεχνείο παλεύουν για τη διατήρηση τους.
Τηλεμαραθώνιοι και φιλανθρωπίες? Γιατί, για να φαγωθούν και άλλα λεφτά? Πες μου ΕΝΑΝ τηλεμαραθώνιο όπου τα λεφτά πήγαν εκεί που έπρεπε.

VK, όχι και μπαράκια! Αρκετά δεν έχουμε?? Τι να κάνουμε άλλον ένα πολυχώρο??

Ανώνυμος είπε...

@antidrasi+sex: Αν κρίνω από τα πήχτρα μαγαζιά, μάλλον δεν έχουμε αρκετά...χαχαχα!!!

Κοίτα μωρέ, εγώ μια ιδέα έριξα. Νομίζω απλά ότι αν είναι ένα καλαίσθητος πολυχώρος, θα μπορέσει να βγάλει και το κλίμα της περιοχής. Όχι νταπα-ντούπα και τέτοια. Κάτι ήρεμο και άξιο της πλούσιας ιστορίας του χώρου. Απλά φοβάμαι, ότι σε άλλη περίπτωση θα μείνουν απλά τα μπάζα ή κανείς δεν θα το επισκέπτεται. Μην έχουμε τόσο κακή άποψη για την ορθή εμπορική αξιοποίηση. Τα πάντα με μέτρο και σεβασμό.

Ανώνυμος είπε...

Το άκουσα φευγαλέα στο ράδιο και φευγαλέα χάρηκα. Τώρα που σε διαβάζω, βλέπω πόσο δίκιο έχεις. Τα νεύρα μου με πιάνουνε. Εγώ τα λατρεύω αυτά τα κτίρια. Και τώρα θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να εκτεθούν κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Πόσα γαμωmall μπορεί να αντέξει μια πόλη; (γιατί mall θα γίνει κι εκεί, πάω στοίχημα). Καλή Κυριακή, άπος μου!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ που δεν ξέρω που πέφτει το βαζέλογήπεδο πειράζει;
Όσον αφορά τα κτίρια θα έπρεπε να τα αναπαλαιώσουν! Αμάν πια! Γιατί είμαστε τόσο κάφροι! Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον πολιτισμικό μας πλούτο :(
Τέλειο θέμα άρθρου Apos, μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

@ ALL

Ευχαριστώ πολύ, αγαπημένα μου παιδιά για τα σχόλια και όσα πολύ χρήσιμα προσθέσατε. Mara μου, πίστεψέ με το μπράβο αξίζει σε όλους όσοι είχαν κάτι να προσθέσουν, διαφωτίζοντας και μένα μαζί.

Ανώνυμος είπε...

παρακαλούμε, μπαρμπά στρούμφ...