Στη Μήδεια

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008
Το Σάββατο πήγα και εγώ στη Μήδεια 2 του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Την προηγούμενη δεν την είχα δει, ωστόσο, είχα δει άλλες δουλειές του πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θυμάμαι για παράδειγμα την εξαιρετική παράσταση Για Πάντα (2001) και μία ακόμα που δυστυχώς όσο και να σπάω το κεφάλι μου δεν μπορώ να θυμηθώ τον τίτλο.
Πάμε στη Μήδεια. Έμεινα κυριολεκτικά μαλάκας, με την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας. Ειλικρινά υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν άνθρωπος. Θυμάμαι ακόμα τη σκηνή που είχε κουλουριαστεί και το μόνο που έβλεπες ήταν το κουκούλι από το φόρεμά της. Όπως και τη στιγμή που καταρρέει και γίνεται ένα με το υγρό έδαφος. Όπως και τη στιγμή που ο πόνος από την προδοσία μετατράπηκε σε οργή.
Απίστευτος σε κόντρα ρόλο ο Σερβετάλης. Μαζί του είχα πάθει ένα θέμα και από την προηγούμενη παράσταση του Παπαϊωάννου. Δεν είχα ιδέα ότι είχε παίξει σε τηλεοπτική σειρά και μάλλον δεν πειράζει. Αντίθετα, ο πρωταγωνιστής δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα.
Για τα υπόλοιπα, τι να πω; Τίποτα καλύτερα, γιατί όσοι την είδατε, ξέρετε. Όσοι δεν την είδατε, πήρε παράταση μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2009, οπότε σπεύσατε.
Μια γενικότερη παρατήρηση: νομίζω ότι το κοινό εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με αμηχανία τον Παπαϊωάννου. Στο 2 ήταν ακόμα προφανές. Ένας κόσμος που απλά είχε δει την Τελετή των Ολυμπιακών και θεώρησε καθήκον να συνεχίσει. Να πιάσει το νήμα από εκεί, χωρίς όμως να είναι σίγουρος ότι θέλει να κρατάει αυτό το νήμα. Ίσως βρήκε «πιασάρικο» αυτό το (άθλιο) σύνθημα «Ο Εθνικός Τελετάρχης», τι να πω;.
Δεν ξέρω, λίγο ελιτίστικο ακούγεται όλο αυτό και εγώ μοιάζω ο σνομπ, που ήξερε τον Παπαϊωάννου μερικά χρόνια νωρίτερα...
Τέλος πάντων. Προσωπικά τον θαυμάζω απεριόριστα και προσπαθώ να τον καταλάβω. Κάθε φορά και από λίγο. Μου αρέσει το χαμηλό του προφίλ, η ευγένειά του, η διακριτικότητά του, η σεμνότητά του. Που μιλά μόνο όταν έχει κάτι να πει. Που ό,τι βλέπω με απασχολεί αρκετό καιρό μετά.
Μακάρι στην τελική ανάλυση όλο αυτό που ο ίδιος αντιπροσωπεύει να περάσει έστω και λίγο στον κόσμο που σπεύδει να δει τις παραστάσεις του. Ειδικά η αίσθηση του μέτρου και της σεμνότητας.

25 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ, κι εγώ τον ήξερα πριν τους ολυμπιακούς (αν δεν είχα την φιλεναδίτσα Ι. και τον Γ. που είναι ηθοποιοί θα σου λεγα αν θα τον ήξερα..να από 2-3 φίλους σώζομαι και δεν τα βάφω ξανθά!)αλλά δεν κατάφερα ποτέ να δω παράσταση του. Και το 2 ήθελα να δω και πάλι δεν το είδα, αλλά αυτή τη φορά πρέπει να βάλω τα δυνατά μου να δω τη Μήδεια!
Καλημέρααα!!

Ανώνυμος είπε...

Ζηλεύω! Εγώ είμαι άρρωστη στο σπίτι και συ σε παραστάσεις!
Το μεγαλύτερο μου ζόρι και στο χω ξαναπεί είναι που ζω με τις αρκούδες, μακριά από τον πολιτισμό!
Ευτυχώς που υπάρχεις και τουλάχιστον με μεταφέρεις νοερά το κλίμα.
Καλημέρα Apos :)

Ανώνυμος είπε...

Εμενα θα μου μεινει αξεχαστο ενα κομματι που λεγεται "Ευαγγελισμος" το ειχα δει στο Θεατρο Χωρα πριν χρονια και ειχε τη σοκαριστικη σκηνη με το σωμα του Χριστου κρεμασμενο αναποδα γεματο αιμα σαν σφαχτο. Και τελειωνε με την Παναγια να ποδοπαταει το κρινο του Ευαγγελισμου

Ανώνυμος είπε...

Kalisperaaaa:-)
Xairomai pou sou arese i Mideia 2, egw den tin exw dei akoma alla exw akousei exeretikes kritikes. Apo tin alli, eixa akousei kai foveres kritikes gia to "2" alla de mou arese, to ti kraksimo eixa faei apo diafores aderfes otan me rwtagan kai elega apla ti gnwmi mou, de legete:-)
Kalo apogevma

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω δει καμιά παράστασή του... μελλοντικά...

Ανώνυμος είπε...

ουτε κι εγω εχω δει τιποτα. λεω απο φετος να ξεκινησω παλι να πηγαινω θεατρο...

Ανώνυμος είπε...

έχω δει αποσπάσματα από τη μήδεια στα πρόμο βιντεάκια που κυκλοφορούν στο γιου τιουμπ και είναι καθηλωτικά!
δεν έχω δει καμία παράστασή του από κοντά αλλά το 2 σε συνδυασμό με την μουσική του βήτα είναι ό,τι καλύτερο έχει τύχει να ανακαλύψω μέχρι τώρα από τέτοιου είδους δουλειές (πάλι να ναι καλά το τιουμπ)

Ανώνυμος είπε...

κι εγώ είχα παλαιότερες δουλειές του αλλά μετά τους Ολυμπιακούς δεν ασχολήθηκα, ούτε το 2 το είδα. Δεν ξέρω για την Μήδεια, θα δείξει.

Ανώνυμος είπε...

Απο μόνο του το θέμα είναι το κάτι άλλο.Ο Παπαιωάννου είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο!

Ανώνυμος είπε...

Νιώθω ένα δισταγμό στις εντυπώσεις σου. Μήπως προέρχεται από τον αέρα που άφησε πίσω του ο επίτιμος όταν είδε την παράσταση από τους πρώτους μάλιστα και την σχολίασε?
Πάντως ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι νομίζω "πολιτιστικό κεφάλαιο".
Τους ασπασμούς μου.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι φίλοι έχουν δει την "Μήδεια" έχουν να λένε. Τόσο που μου γεννήθηκε κι εμένα η επιθυμία να το δω, αν και η ιδέα του θεάτρου δεν με γοητεύει (μου λεν βέβαια ότι αυτό εδώ είναι κάτι "άλλο").
Ελπίζω να παίζεται στις 20 Δεκέμβρη που θα είμαι στην Αθήνα να το δω κι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει τύχει πέρα των Ολυμπιακών να δω καμία δουλειά του. Δεν είδα ούτε το 2 ούτε μέχρι στιγμής τη Μήδεια. Έχω ακούσει για αυτόν πολλά όμορφα πράγματα και κατά ένα παράδοξο τρόπο από άσχετους ανθρώπους με την τέχνη του. Γνωρίζω ότι εμπνέει τους ανθρώπους που είναι δίπλα του και δεν είναι παρτάκιας. Γιατί γουστάρει τρελά αυτό που κάνει. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι δεν του χαρίστηκε τίποτα στο παραμικρό από πιτσιρικάς. Γιατί ακολούθησε αυτό που αγάπησε.
Apos πρέπει να δεις την έκδοση της LIFO που επιμελήθηκε ο ίδιος και η ομάδα του.

Τη καλησπέρα μου.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ, πάντως, με τους ολυμπιακούς τον έμαθα και δεν ντρέπομαι να το πω. Τη Μήδεια, δε, θα ψηνόμουν να τη δω, αλλά ένας καλός φίλος που το είδε με προέτρεψε να το απποφύγω. Συνήθως, δεν με επηρεάζουν οι κριτικές, αλλά για τη συγκεκριμένη παράσταση, μάλλον επηρεάστηκα. Anyway, όταν (και αν) το δω θα σου πω σχόλια!

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μ αρέσει αυτός ο άνθρωπος γιατί έχει μιά ντροπαλή ευγένεια.
Δεν έχω δεί τιποτα απ' τη δουλειά του, εκτός από ό,τι ξεφεύγει στην τιβούλα.
Αυτά είναι τα κακά της επαρχίας.
δ

Ανώνυμος είπε...

Ένας φίλος το είδε πρόσφατα και το πρωί μιλούσαμε γι'αυτό....δεν είχε ξαναδεί παράσταση του Παπαϊωάννου και μου έλεγε ότι τα πρώτα 15 λεπτά περίμενε να ακούσει τους ηθοποιούς να μιλάνε, τελικά στο μισάωρο πείστηκε ότι δεν θα υπάρξουν διάλογοι...Εισιτήρια υπάρχουν? Πράγματι ακούγεται λίγο «κομπλεξικό» έτσι που το περιγράφεις, εξάλλου νομίζω ο καλλιτέχνης απευθύνεται σε όλους και όχι σε συγκεκριμένο κοινό. Αντε γειά χαρά.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Apos,

Πήγε η ξαδέρφη μου το Σάββατο που μας πέρασε και μου είπε τα ίδια ακριβώς με εσένα. Ηταν ενθουσιασμένη.

Κι εγώ τον συμπαθώ πολύ αν και δεν έχω δει δειγματα της δουλειάς του. Είναι μαλλον που δεν έχει για τα πάντα άποψη και δεν έχει γίνει μαιντανός.

Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, θέλω πολύ να πάω να δω τη Μήδεια. Δεν έχω δει είναι η αλήθεια από κοντά έργα του. Έχω δει το 2 σε dvd και κάποια αποσπάσματα από παλιότερες παραστάσεις και δεν ξέρω αν μου ταιριάζει απόλυτα, αλλά σίγουρα δεν με αφήνει αδιάφορο.

Πρέπει μου φαίνεται να το μεθοδεύσω λίγο με τη Μήδεια.

Το θέμα του κοινού δεν είσαι ο μόνος που το θίγει. Το έχω διαβάσει σε άπειρα άρθρα στον τύπο. Μεταξύ μας είναι και λίγο λογικό και αναμενόμενο. Ωστόσο είναι κάτι πολύ θετικό το ότι πάνε και μόνο!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι μου έκανες τώρα. Προσπαθώ να πάω πριν μπω και δεν κάθεται με τίποτα. Κι οι μέρες λιγοστεύουν. Ζήλεψα κι αγχώθηκα ταυτόγρονα.
Ο Παπαϊωάννου είναι πραγματικά ξεχωριστός.
Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Apo!
Δυστυχώς ούτε την Τελετή της Ολυμπιάδας δεν έχω δει καλά καλά!
Δεν έχει τύχει να δώ τίποτε από Παπαϊωάννου, μόνο διαβάζω γι'αυτόν!
Τι να πω? Όποτε λέω να πάω να δω κάποια παράσταση δεν τα καταφέρνω ποτέ! Οπότε.... δεν θα πάω να τη δω!
ΧΕΧΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να οργανώσω πσκ Αθήνα πριν το τέλος του χρόνου,για να το δω.Με τη δουλειά που έχω ,χλωμό.Αλλά διάβασα καλές κριτικές γενικώς και μια περιέργεια την έχω

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω δει την παράσταση αλλά ξέρω οτι απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Μου άνοιξες την όρεξη να πάω να τη δω!

Ανώνυμος είπε...

τι μας κανεις, che! τον συμπαθω πολυ τον παπαιωαννου αλλα νομιζα οτι θα τελειωνε συντομα η παρασταση,τωρα που πηρε παραταση, κανονιζω να παω οταν κατεβω στην ελλαδα τα χριστουγεννα! mis saludos! :)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Άπος μου. Πήγε και μια συνάδελφος, που επίσης τον παρακολουθεί χρόνια, και μου είπε τα καλύτερα (ή μάλλον, μου τα λέει συνεχώς εδώ και μια βδομάδα).
Προσπαθώ ν' αποφασίσω αν αυτή η υπερέκθεση στην οποία βρέθηκε η δουλειά του είναι υπέρ του ή κατά. Αν του δίνει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα ή αν τον αναγκάζει να "συμμαζεύεται" για να ευχαριστήσει τα συρρέοντα πλήθη. Μεγάλη συζήτηση, ε;

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη συζήτηση elf μου. Και όπως είδες με φανατικούς υπέρ ή κατά...
Για όσους ενδιαφέρονται, από ό,τι είδα βγαίνοντας από το θέατρο, οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2009. Τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Θα σου πω τις δικές μου εντυπώσεις στις 10 Ιανουαρίου. Για όσους ενδιαφέρονται για εισιτήρια www.ellthea.gr, εάν προλάβουν!

Αυτό που μου αρέσει στον Παπαϊωάννου είναι ότι παρά την καλλιτεχνική αξία του δεν είναι σνομπ και ελιτιστής αλλά γουστάρει να έχει λαϊκή ανταπόκριση το έργο του. Όχι σαν κάποιους που ψωμολυσσάνε (γιατί κανείς δεν τους βλέπει!) και συμπεριφέρονται ως πολιτιστική κληρονομιά!