Οι κλέφτες

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
Όταν ζούσα στην Αγγλία, πολλά μου έκαναν εντύπωση. Περισσότερο όμως δύο: η έστω και τυπική ευγένεια των ανθρώπων και το γεγονός ότι το κράτος καταρχήν σε θεωρεί τίμιο. Αν του δώσεις όμως αφορμή να σε θεωρήσει απατεώνα, σε τσακίζει.
Εδώ στην Ελλάδα δύο πράγματα κυρίως με ενοχλούν: η αγένεια και το γεγονός ότι το κράτος σε θεωρεί απατεώνα.
Το πρώτο θέμα το αφήνω. Πιάνω το δεύτερο με αφορμή τα μέτρα που μας πήρε ο (λέμε τώρα) υπουργός Οικονομίας. Τι μας είπε λοιπόν και αυτός ο υπουργός; «Είστε όλοι κλέφτες. Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά είστε κλέφτες. Αρα, πληρώστε.»
Πάρτε για παράδειγμα την περαίωση. Σου λέει, δώσε τόσα να γλιτώσεις. Για μένα έτσι κι αλλιώς είσαι κλέφτης. Αρα, έχεις κλεμμένα στο στρώμα της γιαγιάς σου.
Και βέβαια, ο μεν αληθινός κλέφτης ΙΣΩΣ τα δώσει, γελώντας μέσα του γιατί του ήρθε τζάμπα, ο δε τίμιος θα κόψει το λαιμό του, γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. «Πού να μπλέξω με την κάθε ανοργασμικιά διευθύντρια ΔΟΥ να με ψάξει» σκέφτεται. Και με το δίκιο του.
Μετά έρχεται ο υπουργός και σου λέει: «Τα μέτρα που σας πήρα δεν πλήττουν τους μικρομεσαίους». Έτσι είναι μανίτσα μου. Αλλωστε η αύξηση 20% στα Τέλη Κυκλοφορίας ποιον πλήττει; Ποιοι έχουν αυτοκίνητα; Κάτι αντιπαθητικές κομμώτριες στο Μπουρνάζι και τα πλουσιόπαιδα. Οι υπόλοιποι πάνε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Και δεν σταμάτησε εκεί ο κιθαρίστας υπουργός: «Έχουν να αυξηθούν τα Τέλη τρία χρόνια». Πες το έτσι! Είχες τέτοιο κολοσσαίο επιχείρημα! Είναι γνωστό άλλωστε ότι η αύξηση στα Τέλη είναι κάτι σαν νομοτέλεια. Ανοιξη-Καλοκαίρι-Φθινόπωρο-Χειμώνας, Λόλα, να ένα μήλο. Μίμη, φάε μια αύξηση.
Θα μου πεις, τι να γίνει; Να σας πω τι να γίνει. Να πει κάποιος επιτέλους το αυτονόητο: Δεν έχουμε χρήματα, γιατί τα ρίχνουμε σε ένα τεράστιο, σπάταλο και διεφθαρμένο Κράτος που δεν παράγει τίποτα. Και σας προσφέρει ΚΑΚΙΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ. Αρα, σας κατανοούμε όταν το κλέβετε. Και εμείς στη θέση σας το ίδιο ακριβώς θα κάναμε. Η οικονομία μας είναι σκατά γιατί λειτουργεί στη λογική της σοσιαλιστικής Βουλγαρίας: Κρατισμός της πλάκας, ανταγωνιστικότητα της πλάκας, οικονομία της αγοράς για γέλια και κλάματα. Πάρτε για παράδειγμα το καρτέλ των «κλειστών επαγγελμάτων». Από τα μεγαλύτερα διακομματικά αίσχη όλων των εποχών.
Έχετε εσείς ποτέ ακούσει τίποτε από όλα αυτά; Εγώ όχι. Είδατε ποτέ μέτρα στην ουσία του προβλήματος; Εγώ όχι. Μόνο κάτι αρλούμπες ακούω από το ΠΑΣΟΚ τύπου «θα μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες» και τη γνωστή σαχλαμάρα που περιφέρει η Αριστερά.
Πιστεύετε ότι θα ακούσετε ποτέ κάτι για την ουσία του προβλήματος; Εγώ όχι. Για αυτό και μονίμως θα την πληρώνουμε εμείς. Οι «κλέφτες».
Ας χαλαρώσουμε τουλάχιστον και ας απολαύσουμε τις θλιμμένες Μαρίες Μαγδαληνές της ΝΔ που βγαίνουν στα κανάλια με δάκρυα στα μάτια για να μας πουν ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Κάποτε είχα μπλοκάκι. Το έχω βέβαια κλείσει. Όμως το θεωρώ βέβαιο ότι θα με θυμηθούν με την περαίωση. Προσωπικά, αν το λάβω, θα το βάλω σε έναν φάκελο και θα το στείλω στη
διεύθυνση του κ. Αλογοσκούφη με την ένδειξη RETURN TO SENDER.

10 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

matrix, οι περισσότεροι καταλαβαίνουν όταν τους έρθει το εκκαθαριστικό της εφορίας ή το μπιλιετάκι για έλεγχο.
Γεια σου sloboda. Εγώ αναρωτιέμαι κάτι άλλο: γιατί πρέπει να ασφαλιζόμαστε σε ένα ταμείο που οι περισσότεροι δεν περνάμε ούτε απ' έξω.
maxo, άσε στην Αργεντινή έχουμε χειρότερα. Ας μην τα πω τώρα.
akanonisti και που πλήρωσες τι έγινε; Πάλι έλεγχος δεν θα γίνει; Αν κατάλαβα καλά δηλαδή.
spy, το μπλοκάκι το είχα γιατί έκανα μεταδόσεις. Μεγάλη ιστορία.
αποτέτοιε, έχεις μπλοκάκι; Μέγα λάθος...

Ανώνυμος είπε...

Έτσι γίνεται συνήθως... Για μαλακιούλες πάντα λαμβάνονται μέτρα. Για τα σοβαρά ζητήματα αυτής της χώρας, αποφάσεις δεν λαμβάνονται ποτέ. Την αγένεια ούτε εγώ την αντέχω. Δεν έχω χειρότερο. Λίγη ευγένεια ποτέ δεν έβλαψε κανέναν! Την καλησπέρα μου!

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με τζι φορ τζορτζ.

η οικονομία πρέπει να θωρακιστεί.

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτα αληθές αυτό που λες. Τις τελευταίες 2 βδομάδες έχω πάρε-δωσε με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Είναι το μόνο μέρος που κυριαρχεί η αγένεια. Μόλις ξεμπερδέψω θα τα ανεβάσω και στο μπλγκ.

Για τους νέους φόρους τι να πω; Οπως πάντα αντί να τα πάρουν από αυτούς που τα έχουν, θα τα πάρουν από όλους. Στην Αγγλία το φορολογικό σύστημα έχει τις ατέλειες του, αλλά σε γενκές γραμμές είναι καλύτερο από το ελληνικό!

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη της ΕΕ, είναι ότι δεν είχαμε ποτέ Διαφωτισμό. Από την Τουρκοκρατία και το μπαξίσι περάσαμε σε μια νύχτα στο Κράτος-εργοδότη και το γρηγορόσημο.

Δεν μάθαμε να σεβόμαστε τους θεσμούς που δημιουργήσαμε. Ούτε αυτοί μας σέβονται.

Αυτό με την περαίωση, κι ένα σωρό άλλα τέτοια μέτρα, είναι προσβλητικό. Και δυστυχώς δεν μπορείς να γλιτώσεις με τίποτα. Ακόμα κι αν ζητήσεις να σου κάνουν πλήρη έλεγχο, το πολύ-πολύ να σου αυξήσουν το ποσό για να δείξουν ότι είχαν εξαρχής δίκιο.

Μας κλέβουν και τους κλέβουμε - εδώ είναι Βαλκάνια, apos.

Buenos dias.

Ανώνυμος είπε...

megaliteroi kleftes apo tous idious den iparxoun...sto magazi mas de ftanei pou apodideis kanonikotata fpa sixna pikna sou lene ela na kleiseis ta vivlia kai plirose tosa...les kai de ta pliroses idi mia fora...meta oloi einai kleftes...

kalimera

Ανώνυμος είπε...

Apos , θα συμφωνήσω μαζί σου. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο Αλογοσκούφης ήταν καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο! Βοήθεια!!!
Εμένα πότε θα με κάνουν καθηγητη Αεροναυπηγικής;;;;

Άσχετον ,αλλά χαίρομαι πολύ που ξανάρθα στην μπλογκογειτονιά!

Ανώνυμος είπε...

elf, Βαλκάνια forever! Το είπε και ο λαϊκός βάρδος.
leviathan, εύχομαι να μοιάσεις με το μυθολογικό τέρας και να κατασπαράξεις τα φορολογικά μέτρα. Τουλάχιστον εσύ έχεις την ωραία Καβάλα να παρηγορείσαι.
Δάσκαλε, καλώς όρισες. Αναμένουμε τις εντυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει μπλοκάκι οφείλει να κλέβει ασύστολα, διότι τελικά στην Ελλάδα εάν είσαι ευγενικός ή είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου (ή και τα δύο) θεωρείσαι ΜΑΛΑΚΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματικά τραγικά τα μέτρα. Τα διάβαζα στις εφημερίδες όσο ήμουν Ελλάδα και δεν πίστευα στα μάτια μου.

@ Wilma: Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι προτείνουν. Και στα 9.000 ευρώ να σταματήσεις, πάλι 10% θα πληρώσεις στην εφορία.

@ NdN: Η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο είναι το άντρο της αγένειας. Αξίζει να βγάλεις βρετανικό διαβατήριο μόνο και μόνο για να μην έχεις πάρε-δώσε μαζί τους!