Η Δικαιοσύνη του Μπαλτάσαρ

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
Πιάνω το προηγούμενο Pοst από το τέλος για να φτιάξω ένα καινούργιο. Θέμα του ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Επίκαιρος, αφού όλοι εδώ μιλάμε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Καταρχήν να πω μια γνώμη: αν η Δικαιοσύνη ήταν ανεξάρτητη, δεν θα χρειαζόταν να το επαναλαμβάνουμε 100 φορές την ημέρα. Ιδιαίτερα με τη φωνή-τσιρίδα του αρμόδιου υπουργού.
Πάμε παρακάτω. Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν έγινε γνωστός όταν αποφάσισε να κυνηγήσει δικαστικά το χιλιανό απόβρασμα Πινοτσέτ για τις δολοφονίες Ισπανών στα χρόνια της δικτατορίας.
Το απόβρασμα κρύφτηκε στη Βρετανία για να γλιτώσει τη δίωξη. Βρήκε τσάι και συμπάθεια στα Λονδίνα, γιατί οι Βρετανοί έπρεπε με κάποιον τρόπο να τον ευχαριστήσουν για την πολύτιμη βοήθεια που τους είχε προσφέρει εις βάρος της Αργεντινής, στην επιχείρηση των Malvinas το 1982.
Ο Γκαρθόν απέτυχε. Τα κατάφερε όμως με κάτι άλλα «μπουμπούκια» για τις δολοφονίες Ισπανών στη διάρκεια δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983). Κατάφερε να δικάσει δύο, εκ των οποίων ο ένας έλαβε κάθειρξη 1.000 ετών (μόνο).
Ακριβώς επειδή στην Ισπανία η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη (αφού δεν βγαίνει συνέχεια ο υπουργός να το τσιρίζει στη Βουλή) ο Γκαρθόν κατέβηκε υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE, το αρχαιότερο στην Ευρώπη) και εξελέγη με πολλά όνειρα να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Δεν τα κατάφερε όμως και αποχώρησε. Έχω την υποψία ότι δεν τα κατάφερε, γιατί τα έβαλε με το «βαθύ PSOE» και τους έπεσε βαρύς στο στομάχι.
Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να κυνηγήσει τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος για μια εξαιρετικά σκοτεινή υπόθεση στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας: Στη δεκαετία του 1980 επί πρωθυπουργίας του Φελίπε Γκονθάλεθ (τον θυμάστε;) είχαν δημιουργηθεί τα λεγόμενα GAL (Grupos Antiterroristas de Liberaciόn) δηλαδή τάγματα θανάτου με στόχο τα μέλη της ΕΤΑ. Και ψιλοπαρακράτος το λες.
Τα GAL δρούσαν κυρίως στο γαλλικό κομμάτι της Χώρας των Βάσκων, το οποίο θεωρείτο «καταφύγιο» της ΕΤΑ. Έχουν και οι Γάλλοι βασκικό τμήμα (ο ποδοσφαιριστής Λιζαραζού από εκεί κατάγεται) και η μόνιμη γκρίνια των Ισπανών ήταν (και είναι) ότι οι Γάλλοι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την ΕΤΑ.
Το θέμα όμως είναι ότι αυτά τα GAL είχαν φτάσει να απαγάγουν και να βασανίζουν παντελώς άσχετους με την υπόθεση ανθρώπους. Πλέον χαρακτηριστική η περίπτωση του Segundo Marey, ενός επιχειρηματία, η οποία νομίζω ότι έχει γίνει και ταινία.
Ο Γκαρθόν πέτυχε την καταδίκη δύο υπουργών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Το φαντάζεστε;
Η υπόθεση GAL στιγμάτισε για μία δεκαετία το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έχασε τις εκλογές του 1996, φέρνοντας στην εξουσία τον Χοσεμάρι τον Αθνάρ...
Ακριβώς επειδή στην Ισπανία η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη (αφού δεν βγαίνει συνέχεια ο υπουργός να το τσιρίζει στη Βουλή), ο Γκαρθόν τα έβαλε και με κοτζάμ πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, τον μακαρίτη Χεσούς Χιλ (μεγάλη μορφή: Κόκκαλης, Μάκαρος Ψωμιάδης και Αλέφαντος σε ένα. Καταλαβαίνετε...), τα έβαλε και με πολιτικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων, τα έβαλε και με τον Κίσιντζερ, τα έβαλε και με τον Μπερλουσκόνι, τον Μπους, το Γκουαντάναμο και τώρα ψάχνει την άκρη στο θέμα των θυμάτων του Εμφυλίου και της Φρανκικής δικτατορίας.
Μερικές φορές το παρακάνει. Ίσως είναι η τυπολατρία του δικαστή, ίσως ο χαρακτήρας του, ίσως το όνομά του. Του έχουν καταλογίσει πολλά.
Αλλά είπαμε. Στην Ισπανία η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη
...

23 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Τσάι και συμπάθεια από τα κατεξοχήν καθάρματα. Άσε είδα χτές το Hunger και φόρτωσα...

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν είναι ανεξάρτητη, δεν υπάρχει δικαιοσύνη δηλαδή...
Καλησπέρα!

Ανώνυμος είπε...

σαν την επιχείρηση καθαρά χέρια του ντι πιέτρο στην ιταλία..
που όλα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.
τα εξαρτημένα συμφέροντα είναι πάντοτε παραπάνω από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
garantido

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει το σημερινό θέμα σου το βρίσκω ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο. Μου κάθεται όμως κομματάκι δύσκολο να υπάρχει ανεξάρτητη αρχή η οποία δεν επηρεάζεται ποτέ από τα δρώμενα, τον τύπο, το κοινωνικό σύνολο.

Ανώνυμος είπε...

Η υποστήριξη των Άγγλων στον Πινοσέτ τους ξεμπροστιασε που το πάιζαν ασπιλες και αμόλυντες παρθένες.
Ο δικός μας υπουργός Δικαιοσύνης της τελευατίες μέρες έχει αφιονιστεί. Δίνει καθημερινές παραστάσεις στη Βουλή και μάλιστα χτες είπε το αμίμητο:
"Αν θέλαμε(!)να την ελέγχαμε την δικαιοσύνη,θα την ελέγχαμε(!)"
Ο άνθρωπος βρίσκεται σε κάτασταση trance και του φευγουν.

Τη καλησπέρα μου apos

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η ανάλυση apos. Και εγώ πιστεύω πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν αδέκαστοι άνθρωποι που δεν θα επηρρεάζονται από τίποτα. Ισως σε κάποιες χώρες να συνέβη και αυτό όπως για παράδειγμα στην Ιταλία που καποιοι δικαστές το πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή. Στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν λίγο εκτροχιαστεί καθότι η άποψη που διατύπωσε ο Χατζηγάκης "αν θέλαμε να ελέγξουμε την δικαιοσύνη θα το κάναμε" τα λέει όλα.

Καλό ΣΚ.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα η δημοκρατία και η ίδρυση του κράτους άρχισαν κάπως άσχημα. Δικαστές σα τους Φραγκούλη , Σούτσο και Βούλγαρη που δίκασαν το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να βρίσκουμε τους Πολυζωίδηδες και τους Τερτσέτηδες (δεν υπέγραψαν για θανατική καταδίκη και έσωσαν τον Κολοκοτρώνη) στη σημερινή δικαιοσύνη αλλά και στη κοινωνία μας, να τους αναδεικνύουμε και να τους ενδυναμώνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Από τα λίγα που έχω διαβάσει για τον Ισπανικό Εμφύλιο και τον Φράνκο, νομίζω ο εν λόγω δικαστής θα έχει πολύ δουλειά με το τελευταίο θέμα του.

Ο παραλληλισμός με την Ελλάδα απλά δεν υφίσταται.

Εδώ 2 είπαν να κάνουν τη δουλειά τους και τους κάναμε ήρωες οι μισοί και οι άλλοι μισοί πήγαν να τους χρωματίσουν πολιτικά.

Αυτή είναι η κατάντια μας.

Αλλά είπαμε. Στην Ισπανία η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη...

και στη Βιλαρίμπα = Ελλάδα, ακόμα ... τρίβουν.

Καλημέρα φίλε.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου ήρθε στο μυαλό ο Σαρτζετάκης...
Κάποτε λειτούργησε αδέκαστα... κατάφερε όμως η ελληνική μιζέρια να τον ισοπεδώσει....

Ανώνυμος είπε...

Εμένα όλο αυτό μου φαίνεται επιστημονική φαντασία. Να φανταστείς σε κάθε παράγραφο που τελειωνα αναρωτιώμουν: Ζει αυτός ακόμη? δεν τον έχουν καθαρίσει?
Ευτυχώς που εδώ η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και μπορεί ο κάθε έντιμος άνθρωπος να κάνει τη δουλειά του. Ευτυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την απορία της φιλενάδας μου. Ζει ακόμα ο άνθρωπος;
Άπος, τα δύο τελευταία σου ποστ ήταν φανταστικά. Ένα σωρό πληροφορίες που, εγώ τουλάχιστον, δεν ήξερα και βρήκα πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες. Μακάρι να τα βλέπαμε στις ειδήσεις, όπως θα έπρεπε. Αλλά είπαμε, εδώ όλες οι εξουσίες λειτουργούν ανεξάρτητα. Καλή εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Απο, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι οφείλουμε να αναφέρουμε τους δυο δικαστές που πρόσφατα παραιτήθηκαν, διαμαρτυρόμενοι για την υπόθεση του ακτήμονα Εφραίμ. Νομίζω ότι είναι η εξαίρεση,για τούτο περισσότερη τιμή τους πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

Bravo che! Ωραια τα λες (siempre!) Αυτο με τα GAL πολυ φοβιστικο μου ειχε φανει οταν το εμαθα! Κι ακομα δηλαδη! Un saludo!

Ανώνυμος είπε...

Ένας σοφός μάλλον άνθρωπος και μάλλον κυνικός, είχε πει:
"Αυτοί που πιστεύουν στη δικαιοσύνη καθώς και τους αρέσουν τα λουκάνικα, καλό είναι να μην μάθουν πως φτιάχνονται και τα δύο"

Ανώνυμος είπε...

Α, ο Χεσούς Χιλ ήτο πρόεδρας στην Ατλέτικο, ουχί στη Ρεάλ. Δυστυχώς, γιατί θα είχαμε κάτι ακόμα να λέμε εμείς οι Barcelonistas...

Ανώνυμος είπε...

Και μένα μούμεινε ο καϋμός που του την έσκασε ο Πινοτσέτ.
Ας όψεται η κυρά Μάργκαρετ που τον φιλοξενούσε.
Οπως είπες, αντιπαροχές είναι αυτές.
δ

Ανώνυμος είπε...

@demetrat και John B, για τον Πινοτσέτ θα μπορούσα να γράψω χιλιάδες λέξεις. Αλλά θα έβγαζα τόσο δηλητήριο, που μάλλον θα έπνιγα και μένα.
barel, πολλά ξεκίνησαν στραβά και αλλού. Το κακό είναι να μην υπάρχει βούληση να διορθώσουμε τα στραβά, αλλά μόνο να τα κάνουμε... στραβότερα.
akanonisti, ο Σ. ήταν ένας καλός δικαστής. Ως εκεί.
Αχαλίνωτε, νομίζω ότι ήταν στη Ρεάλ, αλλά δεν επιμένω γιατί μάλλον ξέρεις περισσότερα από μένα.
matrix, στη Villarriba ακόμα κάνουν κάτι άλλο.
hola brujita, seguro q habras leido algo sobre los GAL, no?
wilma+elf: ο Garzon μάλλον έχει ισχυρή αστυνομική προστασία, γιατί από τότε που έβαλε στο μάτι την ΕΤΑ έχει τρομερά μπλεξίματα.
maxo, δεν διαφωνώ για αυτό που λες. Το να τινάξεις στον αέρα μια ολόκληρη καριέρα, κάτι λέει. Απλά αφού το έφτασαν έως εκεί θα έπρεπε να πουν ξεκάθαρα ποιος τους πίεζε.
mahler, ήταν καλό το hunger? Σαν το In the name of the father?
tovenito, εντελώς garantizado αυτό που λες. Συμφωνώ μαζί σου
mara, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ μαζί σου, απλά εδώ έχουμε χάσει τελείως το μέτρο και επαναλαμβάνουμε μια αρλούμπα περί ανεξαρτησίας, ως έκθεση στη β' γυμνασίου, μήπως και το πιστέψουμε.
ndn, ο John B το είπε καλά για τον υπουργό: έχει αφιονιστεί...

Ανώνυμος είπε...

Χέσους Χίλ:
http://dmarkoulis87unitedstates.spaces.live.com/blog/cns!1E20ECB5B5357B28!2121.entry
(θα ήταν καλό θέμα για το άλλο μπλογκ μου... αλλά τώρα είναι αργά)

Ανώνυμος είπε...

Eίχες δίκιο τελικά... Ήταν πράγματι μορφή το άτομο. Έκανε την περιουσία του στις κατασκευές στη Μαρμπέγια (Marbella). Αν δεις σε φωτό πώς είναι η Μπαρμπέγια από το τσιμέντο που έχουν ρίξει, ακόμα και η Ελλάδα της αντιπαροχής θα σου φανεί... Ελβετία.

Ανώνυμος είπε...

Με πρόλαβε η Wilma... πως τα καταφέρνει αυτός ο άνθρωπος και δεν τον έχουν δολοφονίσει ακόμα;

Υ.Γ. Θα αρχίσω να εκτυπώνω τα πόστ σου... σε λίγο καιρό θα έχω την καλύτερη ΙσπανικοΑργεντίνικη εγκυκλοπαίδεια ιστορίας :)

Ανώνυμος είπε...

Μπα σε καλό σας με τι δολοφονίες...
αιμοβόρα πλάσματα...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως, Αχαλίνωτε, είμαι περήφανος που οι αγαπημένες μου wilma, elf και Μανιταράκι είχαν αυτή την απορία σχετικά με τον δικαστή και όχι αυτό που με ρώτησε μία συνάδελφος: «έχεις φωτό του;..... μμμ, ωραίος άντρας...»

Ανώνυμος είπε...

ok. με τέτοια σύγκριση, πάσο. τεράστιο πάσο.
(μα καλά, δεν τον έχουν καθαρίσει ακόμα το δικαστή?)
(μήπως η συνάδελφος κατά βάση σκέφτεται ότι σε λίγο θα τον φάνε και θα μείνει χήρα και κληρονόμος?)