Ο μήνας της Mafa (και της wilma)

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008
Τις τελευταίες ημέρες, όποιο blog και να ανοίξεις βλέπεις τη θεϊκή φωτό του spy. Ύμνοι γράφονται, ποιήματα σκαρώνονται, δίστιχα ακούγονται, φαγητά μαγειρεύονται. Εμείς εδώ δεν έχουμε αντίστοιχα προσόντα να διακινήσουμε στη blogόσφαιρα, για αυτό και αποφασίσαμε να τιμήσουμε τη wilma, η οποία είχε την ιδέα της διακίνησης. Σημειώνω ότι πρόσφατα έμαθα ότι η wilma είναι παντρεμένη με έναν Σκωτσέζο που ακούει στο όνομα Μάθιου ΜακΚόναχι. Αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Το αφιέρωμα στη wilma θα μπορούσε να είναι μια σημειολογική ανάλυση του ολοκληρωμένου πλέον επιθέτου της wilma flintstone mcConaughey. Φοβάμαι όμως ότι θα ξέσπαγε σύρραξη με άλλες αιθέριες παρουσίες και θα το έκαναν εδώ μέσα Αμπχαζία Grand Resort. Επιπλέον, εγώ από σημειολογία ξέρω όσα και ο Αλογοσκούφης από οικονομία.

Προτίμησα λοιπόν το σιγουράκι: Κατά σύμπτωση είναι Σεπτέμβριος, δηλαδή ο μήνας που γεννήθηκε η Mafalda. Ήταν τέλη του μήνα πριν από 45 και πλέον χρόνια, όταν ο σπουδαίος Αργεντινός Joaquίn Salvador Lavado (Quino) δέχθηκε μια επαγγελματική πρόταση: να φτιάξει ένα χαρακτήρα για μια διαφήμιση πλυντηρίων. Η μάρκα των πλυντηρίων ήταν Mansfield. Και επειδή στη λέξη υπήρχαν το M και το A, o όρος όταν ο χαρακτήρας να είχε στο όνομά του αυτά τα γράμματα. Ο Quino κατέληξε στο όνομα Mafalda από μια αργεντίνικη ταινία που είχε γυριστεί λίγα χρόνια νωρίτερα.
Η καμπάνια δεν έγινε ποτέ. Ο Quino έβαλε τη Μafalda στο ντουλάπι και την έβγαλε για το περιοδικό Primera Plana, το 1964. Ακολούθησε η εφημερίδα El Mundo και το Siete Dias Ilustrados. Mέχρι το 1973.
Η φίλη μας η Mafa δεν αντέχει την αδικία. Ακούει Beatles, σιχαίνεται τις σούπες και λατρεύει ένα είδος κρέπας που στην Αργεντινή ονομάζεται panqueque (πανκέκε). Oι ατάκες της σπάνε κόκκαλα. Να μερικές:
  • Από πού να σπρώξουμε τη χώρα για να πάει μπροστά;
  • Μήπως τελικά αυτή η σύγχρονη ζωή είναι πιο πολύ σύγχρονη και λιγότερο ζωή;
  • Το κακό με τη μεγάλη οικογένεια της ανθρωπότητας είναι ότι όλοι θέλουν να παίξουν το ρόλο του πατέρα.
Πλάκα έχει επίσης και η παρέα της: O Φελίπε, μονίμως αγχωμένος με το σχολείο και πιο απλοϊκός στον τρόπο που βλέπει τη ζωή.
Ο Μανολίτο, προσγειωμένος, συντηρητικός, εχθρός των Beatles και οπαδός της σούπας.
Η Σουσανίτα, μικροαστή και κουτσομπόλα, ονειρεύεται να γίνει μητέρα με πολλά παιδιά.
Ο σχετικά αθώος Μιγκελίτο, καθώς και ο μικρός αδελφός της Μafalda, Γκίγιε (Γκίshε με αργεντίνικη προφορά) που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί Νάντο.
Επίσης, η Λιμπερτάδ είναι ακόμα πιο προοδευτική από την Mafalda, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζεται και η χελώνα με το όνομα Γραφειοκρατία.
Τέλος, υπάρχουν και οι γονείς: ο «μπάμπας» (Τομάς) με το 2CV αυτοκίνητο και η «μαμά» (Ρακέλ).
Aυτά τα ολίγα, λοιπόν, αφιερωμένα στην wilma μας. Που, όπως ξέρουμε, αγαπάει τη Mafa.

16 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένος o Quino σε όλα του τα κόμικ αλλά η Μαφάλντα σκίζει!!
Viva Wilma Mafalnta mcConaughey!!!

Y.Γ.Πρωωωωωωωώτηηηη!!!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία αφιέρωση!!! :) Καλησπέρα!

Ανώνυμος είπε...

για την εν λόγω φώτο, αν την περιγράψω όπως μου έρχεται στο μυαλό θα με κόψει το μπλογκοτηλεοπτικό ;-)

χεχε, αγαπάμε μαφάλντα!
και μόνο σαν όνομα είναι γλυκό και εύηχο!
τοβενίτο

Ανώνυμος είπε...

tovenito, τι έχει η φωτό της Mafa και θα σε έκοβε η λογοκρισία;
μανιταράκι, πρώτη ΟΚ δεκτόν. Αλλά, σε αυτό το post ξεκινάμε από το νο2 στα σχόλια. Το ένα είναι ρεζερβέ (στο έγραψα και γαλλικά, που τα μιλάς) από τη wilma. Δεν με παρεξηγείς; Δεν θα με ρίξεις στο πλυσταριό παρέα με 45 γάτες;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, χαίρομαι που η Wilma τα κατάφερε με τον Μαθιό, καιρός ήταν την ταλαιπωρούσε αρκετά.
Η Mafalda είναι εκπληκτική όπως ο Quino, μου ξύπνησες ωράια ανάμνηση, είχα ενα μπλουζάκι με τον Μανολίτο...Το χρήμα δεν είναι το παν στη ζωή, υπάρχουν κι οι επιταγές!!! Θραύση στο Γυμνασιολύκειο.
Ασχετο, το καλοκαίρι του '06 ήσουν Ικαρία?? δούλευα στην Μεσακτή όλο το καλοκαίρι και που ξέρεις μπορέι να σε σέρβιρα μπυρίτσα με Φαϊδώνα!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε θάμνε. Καλοκαίρι του 2005 ήμουν (ήμανε, κατά τον spy) στην Ικαρία, Σεπτέμβριο για την ακρίβεια. Αρμενιστής. Ακόμα θυμάμαι εκείνες τις θεϊκές τομάτες σε μια ταβέρνα στον Να. Τι μου θύμισες...

Ανώνυμος είπε...

Mafalda desde entonces!
Wilma tambien!!!
(Αν θυμάμαι τίποτα σωστά).
Οι δυο αγαπημένες μου ηρωίδες. Μακράν!!!

Ανώνυμος είπε...

Apos
Αρχίζω και πιστεύω πως είσαι πολύ ευγενική ψυχή...
Η εν λόγο κυρία πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον σύζυγο!
Viva Wilma :)

Ανώνυμος είπε...

όλοι αγαπάμε τη Μάφα!!!!

Ανώνυμος είπε...

O Μανολίτο είναι επίσης και ο παραδόπιστος της παρέας. Εννοείται πως έχω όλα τα αλμπουμάκια της Μαφάλντα. Η Μαφάλντα επίσης (από τότε) ανησυχεί με τους Κινέζους και οι οποίοι "την ώρα που εμείς κοιμόμαστε, εκεί είναι μέρα και δουλεύουν"

Ανώνυμος είπε...

Παραδόξως, η Mafalda είναι από τα κόμικ που μου έχουν ξεφύγει... Είδες τι σου κάνει η αυτοκρατορία του Disney...!!! Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα αρχίζω να γράφω και δεν ξέρω τι θα πω. Με έχει συνεπάρει η συγκίνηση διότι ο apos querido, ο apos encanto (κι όλα τα συνώνυμα επίθετα που οφείλει να μου μάθει για να τον προσφωνήσω και να τον αποκαλέσω)μου έκανε μια απίστευτη έκπληξη και εξαιρετικά μεγάλη τιμή.
Ο Apos μου, που ξέρει ότι εκτιμώ τόσο πολύ,
που με αφήνει συνήθως με ύφος χαζής μπροστά στα Post του και ανατρέχω στην επικαιρότητα πριν σχολιάσω διότι δεν μπορώ να φανώ χαζή και λίγη μπροστά του,
που δεν μπορώ να πάρω αψήφιστα κι ελαφρά τα όσα γραφει αφήνοντας απλώς ένα σχόλιο,
που "ζηλεύω" το μυαλό του και τον τρόπο σκέψης του και θα ήθελα να του μοιάσω όταν μεγαλώσω,
μου αφιέρωσε χώρο στο blog του. Ένα Post για χάρη μου και για τη mafalda μας. (είναι "μας" διότι αυτό αποτέλεσε τον πρώτο συνδετικό μας κρίκο, την έναρξη της γνωριμίας μας).
Apos σήμερα έλεγα να μην μπω καν στο internet αλλά τώρα σκέφτομαι πόσο πολύ άργησα!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο.

Φυλάω μια προσφώνηση για να στην πω από κοντά :)

Ανώνυμος είπε...

Η Μαφάλντα είναι το πιο Ροκ άτομο που έχω συναντήσει ποτέ σε κόμικ!
Τελεία και παύλα.
"Μαμά, πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε;"
Άκου τι ρώτησε το άτομο...
Όχι απάντησε τώρα εσύ αν μπορείς.
Μπορείς;
Δε μπορείς.

Ανώνυμος είπε...

Είναι από τα πιο αγαπημένα μου κόμιξ. Έχω τα τεύχη φυλαγμένα καλά σε ένα από τα πάνω ράφια της βιβλιοθήκης και κάθε λίγους μήνες τα ξανακοιτάζω.
Να και μια σχέση μου που συνεχίζεται αδιατάρακτη και σταθερή σχεδόν 20 χρόνια τώρα!

Ανώνυμος είπε...

τη φώτο του spy εννοούσα..

Ανώνυμος είπε...

Καλά, το ρίξαμε όλοι στα αφιερώματα. Όλη η blogoσφαιρα έχει γίνει ένα ατέλειωτο "ο Σεφ προτείνει". Δεν είναι πάντως κακό. Να μαθαίνουμε και ο ένας το σπίτι του άλλου καλύτερα!!! Ειδικά αυτό το καταπληκτικό και ζεστό σπίτι της Wilma!!!

Με τα comics έχω λατρεία. Δεν θα μπορούσε η Μαφάλντα να αποτελεί εξαίρεση!!!