Ποιον ακριβώς αφορά;

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008
Από το πρωί σήμερα βλέπω παντού το κόκκινο κορδελάκι για την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS. Σε μπουφάν καρφιτσωμένο, σε νεανικές τσάντες κρεμασμένο, σε τηλεοπτικές οθόνες αναρτημένο...
Χαίρομαι, αλλά αναρωτιέμαι: Γιατί χρειάζονται οι Παγκόσμιες Ημέρες; Γιατί μόνο σήμερα; Το πιστεύουμε όλοι εμείς που βάζουμε το κορδελάκι; Μήπως είναι απλά μια ακόμα υποχρέωση;
Πριν από λίγες μέρες σε πολύ μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα είδα το εξής: Τίτλος: ΑIDS: Αυξάνονται τα κρούσματα. Και από κάτω φωτογραφία πλάτη δύο αγοράκια που περπατούσαν χεράκι-χεράκι.
Το μήνυμα λοιπόν σαφές: Τζάμπα το βάλατε το κόκκινο κορδελάκι σήμερα, μαντάμ. Και εσείς δεσποινίς μου: άδικα τρυπάτε το σατέν πουκαμισάκι (που τόσο πολύ σας πάει). Δεν σας πιάνει το θέμα. Αφορά μόνο εκείνα τα δύο αγοράκια που περπατούσαν χέρι-χέρι. Και όλα τα αγοράκια. Αντε και κανά πρεζόνι. Αντε και κανά ατομάκι από αυτά που «τρυπάνε» τον καθωσπρεπισμό της κοινωνίας μας.
Εγώ λέω το εξής: Μας αφορά, αν αγαπάμε τη ζωή μας. Δεν μας αφορά, αν ξέρουμε τόσο καλά τον εαυτό μας και τις ζωές των άλλων.
Αυτό ας αναρωτηθούμε: Πόσο καλά ξέρουμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Και μετά ας πάμε παρακάτω...
Καλό μήνα σε όλα τα παιδάκια. Και glitter. Θέλω πολύ glitter…

16 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ βλέπω αυτές τις παγκόσμιες ημέρες κάπως.Ισως τα κορδελάκια τα σηματάκια τα βάζουμε για να απενοχοποιηθούμε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε Apos μας αφορά και πολύ μάλιστα! διότι ανεξάρτητα από το αν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, δεν γνωρίζουμε την αλυσίδα των συντρόφων του δικού μας εκάστοτε συντρόφου. Αν είμαστε τόσο βλάκες ώστε να βλέπουμε το AIDS ως απειλή για τα δύο αγοράκια, είμαστε κι άξιοι της μοίρας μας. Για μένα αυτή η φωτογραφία αποτελεί την χειρότερη παραπληροφόρηση για το θέμα. "είσαι gay? πρόσεχε!" "δεν είσαι gay? άντε επειδή είσαι πονόψυχος βάλε το κορδελάκι".
Είναι απίστευτο ότι ψάχνουμε πάντα το πρόσχημα με το οποίο θα ξεφυσήξουμε ανακουφισμένοι: "Δεν με αφορά."

Έχεις κανένα .exe για glitter?

Ανώνυμος είπε...

βγάζω την πολιτικά ορθή μας υποχρέωση με τα κορδελάκια και την 1η δεκέμβρη και τελειώνει εκεί το έργο συνήθως..
εκτός από το κομμάτι του εαυτού μας και του πόσο αφορά εμάς τους ίδιους, εξίσου σημαντικό είναι και το πόσο μας αφορά η στάση της κοινωνίας απέναντι στην οροθετικότητα.. και το πόσο συν-επηρεάζουμε αυτή τη στάση. η φωτογραφία που περιγράφεις τα λέει όλα, μάλλον..!
καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

@ tantoguanto: Για να ενταχθούμε τα βάζουμε φίλε μου...
Γιατί πρέπει να ανήκουμε κάπου, γιατί τα βαρέα κι ανθυγιεινά θέματα, δεν τα αντέχουν οι πλάτες μας και θέλει συλλογικότητα το πανηγύρι που στήνουν οι έμποροι πάνω τους...

(μη μου δίνετε και πολύ σημασία, ξύπνησα στραβά σήμερα)

Ανώνυμος είπε...

Η wilma ελάλησε πρώτη και με πρόλαβε. Όντως λοιπόν, όσο καλα κι αν γνωρίζουμε τον εαυτό μας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εξίσου καλά τους γύρω μας, και όσο έχουμε ενεργή σεξουαλική ζωή νομίζω μας αφορά όλους. Τα σηματάκια στο πέτο ποτέ δεν μου έλεγαν κάτι.

Υ.Γ.παίρνω τα άπειρα glitter μου κι έρχομαι!!!! By the way, χθές κοιτώντας με λατρεία τον Αϊ Βασίλη της wilma που είναι βουτηγμένος στο glitter είπα να βάλω λίγο στα νύχια μου!!!!!

θέε μου...πώς έπεσε το επίπεδο της συζήτησης έτσι;;;;

Ανώνυμος είπε...

Κάτω οι παγκόσμιες μέρες!
Κάτω η επόμενη μέρα.. που κανείς δεν θυμάται την προηγούμενη...
Οι αρρώστιες δεν είναι εθνικές εορτές..πρέπει πάντα να έχουμε το νού μας!!

Ανώνυμος είπε...

Eίσαι πολύ κοντά σε αυτό που θέλω να γράψω σήμερα σαν ανάρτηση. Έχεις απόλυτο δίκιο. Είμαι ενάντια των παγκόσμιων ημερών που τείνουμε να βλογάμε τα γένια μας, αλλά ξεχνάμε όλα τα υπόλοιπα!! Και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν πιστεύουμε ότι η πόρτα του ΑΙDS μπορεί να χτυπήσει την πόρτα ενός ετεροφυλόφυλου ζευγαριού. Δηλαδή τόση μαλακία στον εγκέφαλο μερικών. Τι να πω!!

Ανώνυμος είπε...

Κι εμένα δεν μου λένε τίποτα οι "μέρες". Κι όσο πληθαίνουν, τόσο χάνουν το νόημά τους -ως "μέρες" φυσικά, γιατί το πρόβλημα υφίσταται και το αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Κάτω οι "μέρες" - πάνω ο Έρωτας!

Ανώνυμος είπε...

Ένας από τους λόγους που δεν έβαλα στο μπλογκ το κορδελάκι, αν και νοιώθω ότι ίσως θα έπρεπε...

Όμως έχεις δίκιο. Είναι κάτι που αφορά τους πάντες, κάθε μέρα. Γιατί, μη μου πείτε ότι κάνει κάποιος σεξ μόνο μια φορά τον χρόνο.

Ανώνυμος είπε...

De tha to pistepseis alla simera sti douleia syzitaga me mia kopela to idio, eixe karfitswsei sti mplouza tis to kordelaki kai perifanevotan. Tis eipa oti to thewrw ilithio olo ayto, ki oti anti na meionontai ta krousmata ayksanontai kathe xrono. Diavasa se ena arthro xtes sto net oti ta krousmata HIV stin Ellada exoun ayksithei se ena poly megalo pososto se sxesi me persy, alla katholou entharyyntika ta pragmata. Kai den afora mono tous gay alla olo ton kosmo.
Kali vdomada kai kalo mina!!!

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς υπάρχει άγνοια ή και εθελοτυφλία. το θέμα είναι λίγο ταμπού και μάλιστα δυσάρεστο. και οτιδήποτε δυσάρεστο δεν θες να το συζητάς, να το αναλύεις.
στατιστικά οι ομοφυλόφυλοι είναι ομάδα υψηλού κινδύνου και το 50% των οροθετικών ατόμων είναι ομοφυλόφιλοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα. όπως και το να βάλεις ένα κορδελάκι ως γνήσιος αστικός ψευτοεπαναστάτης

Ανώνυμος είπε...

στο μεταπτυχιακό μου είχαμε ένα μάθημα σχετικά με την "Αγωγή Υγείας". η καθηγήτρια αφιέρωσε πάρα πολλά μαθήματα στο aids και την κοινωνική του νοηματοδότηση. αυτό που αδυνατεί να κατανοήσει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι το aids μας αφορά όλους και ότι η άγνοια είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ' όσο φανταζόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

έχουν γίνει βήματα. μα είμαστε ακόμα πολύ πίσω. και από την στιγμή που θεωρείται ακόμα ταμπού το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
πρέπει να μας αφορά όλους. και κάθε μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Apos συγνώμη για το σχόλιο σεντόνι αλλά νομίζω ταιριάζει να αναφέρω σαν σχόλιο στο σημερινό post σου αυτό:

Αναδημοσίευση ενός σχολίου που άφησε ένα παιδί στο blog του lifewithiv

«Χθες περπατούσα στο σύνταγμα. Μια κοπελίτσα με πλησίασε και μου είπε. Είμαστε από το πανεπιστήμιο, μου έδωσε κάτι φυλλάδια για το AIDS. Αύριο μου είπε χαμογελώντας είναι η παγκόσμια μέρα κατά του AIDS. Είστε ενημερωμένος; Φυσικά της λέω μιας και είμαι οροθετικός. Το χαμόγελο κόπηκε. Οπότε με αφορμή σήμερα παγκόσμια μέρα κατά του AIDS, θέλω να πω: Δεν αρκούν για εμάς τα κόκκινα φιογκάκια και οι γιορτές. Μια καλή ενημέρωση όλο το χρόνο μας αρκεί. Δεν φοβόμαστε τώρα πια το AIDS. Το στίγμα μας τρομάζει. Είμαστε εδώ ανάμεσά σας, ζούμε μαζί σας και δεν το αντιλαμβάνεσθε. Είμαστε κι εμείς άνθρωποι με μεγάλο πόνο στην καρδιά. Παρόλα αυτά είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε κάθε μέρα μέσα στον φόβο μην μας ανακαλύψουν. Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ να μην υπάρξουν άλλα θύματα του ιού. Και σε εμάς τους οροθετικούς να έχουμε καλή υγεία.»

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι αφορά με τόσο άδικο τρόπο τους συνανθρώπους μας μας αφορά. Δεν ξέρω για τα κορδελάκια - νομίζω πως μεγάλωσα πολύ για να εμπιστεύομαι την αποτελεσματικότητα των συμβόλων. θα προτιμούσα ανεξάρτητη ιατρική έρευνα αφενός και κάργα πληροφόρηση αφετέρου. Τα προφυλακτικά έπρεπε να τα μοιράζουν απ' τα σχολεία. Τι είπες, κοπελιά;

Ανώνυμος είπε...

Μην με παρεξηγήσετε ότι δεν θέλω να σχολιάσω, απλά χαίρομαι που διάβασα και τις δικές σας απόψεις για το θέμα.
Και φυσικά να καλωσορίσω τον
b|a|s|n\i/a (έκανα copy/paste για να το γράψω αυτό... χε χε)