H ξεφτίλα και τα πιράνχας

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Παρακολουθώ αυτή την απίστευτη ξεφτίλα με την κατάσταση στα νοσοκομεία. Τα γνωστά προβλήματα που δεν λύνονται ποτέ: το νοσηλευτικό προσωπικό που λείπει, τα χρέη με τα φάρμακα, τα μηχανήματα που σαπίζουν, οι προμηθευτές που δεν παίρνουν τα λεφτά τους.

Και φτάσαμε να πάνε σήμερα οι προμηθευτές να σηκώσουν τα μηχανήματα. Από μία άποψη ήθελα να το δω αυτό: άραγε θα συγκινείτο η ελληνική κοινωνία με μια τέτοια εικόνα; Να βλέπεις ατομάκια να κουβαλάνε αξονικούς, καθετήρες, γάζες και πάπιες; Και από πίσω να τρέχουν οι γριες (γιατί μόνο αυτές θα έτρεχαν) να γλιτώσουν κανένα καθετήρα;

Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, τα ίδια προβλήματα ανακυκλώνονται. Που σημαίνει ότι ποτέ δεν λύνονται. Ή μάλλον λύνονται με την αθάνατη ελληνική μέθοδο του «έναντι»: Τώρα πχ οι προμηθευτές πήραν το «έναντι» και θα πάψουν να ενοχλούν. Για λίγο. Ίσα να κάνουμε Χριστούγεννα. Μετά θα αγανακτήσουν και θα βάλουν και πάλι στο μάτι τον καθετήρα της κάθε γριάς.

Ο πιο σημαντικός κλάδος στη ζωή μας και δουλεύει με «έναντι». Και δεν ντρέπεται κανείς τους. Η ελληνική γραφειοκρατία εξαφανίστηκε ως διά μαγείας προκειμένου να μεταβιβαστούν τα φιλέτα γης στον κυρ Εφραίμ.

Γιατί άραγε δεν μπορεί να γίνει και εδώ το ίδιο; Γιατί πχ να χρειάζεται το κωλο-ΑΣΕΠ για να προσληφθούν νοσοκόμοι και γιατροί; Θα σας πω γιατί: Σου λέει, ας πεθάνουν. Φροντίζουμε για τη σωτηρία της ψυχής τους με το να δίνουμε φιλέτα στους «αρμόδιους».

Η μεγαλύτερη ξεφτίλα είναι όμως οι ίδιοι οι υπουργοί. Θυμάμαι τον προηγούμενο τα χρόνια που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση. Από τα έδρανα της Ευρωβουλής κατακεραύνωνε (και με το δίκιο του) τους υπουργούς Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, ο Κώστας και η Νατάσσα βγήκαν στο μπαλκόνι της Ρηγίλλης να χαιρετήσουν (παρέα με δύο σκουπόξυλα, αν θυμάστε) και ο ευρωβουλευτής έγινε... υπουργός Υγείας. Δεν ξέρω ειλικρινά τι έκανε και δεν θέλω να τον αδικήσω, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνέντευξη που έδωσε στο Βήμα: Πιράνχας χαρακτήρισε τους προμηθευτές. Κλασικό κόλπο. Στο συλλογικό υποσυνείδητο του κάθε χαχόλου ψηφοφόρου, ο «προμηθευτής» είναι ο κακός, που θέλει να φάει τον υπουργό, την καρέκλα του, τη γραμματέα του, τις γριές και τους γέρους που περιμένουν υπομονετικά στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Λες και τα ιατρικά μηχανήματα, οι γάζες και τα χαπάκια φυτρώνουν στο προαύλιο του Ευαγγελισμού και εμείς εδώ στην Ψωροκώσταινα πέσαμε στα δόντια των πιράνχας-προμηθευτών. Πολύ βολικό.

Δεν ξέρω αν τα εξολόθρευσε τα πιράνχας, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι υπουργοί δεν κάθονται στην καρέκλα για να κάνουν καταγγελίες. Για καταγγελίες πάμε στην Τατιάνα, στην Τένια Μακρή και στη Δρούζα. Στην τελική, πάμε και στην Αννίτα Πάνια που έγινε επαναστάτρια.

Οι υπουργοί, όμως, δεν διαπιστώνουν τα προβλήματα, ώστε να τα λύσει η Θεία Πρόνοια, η Θεία Λένα και η πρέσβειρα καλής θελήσεως. Οι υπουργοί τα λύνουν. Τέλος.

Ο συγκεκριμένος βέβαια την έκανε με ελαφρά από το υπουργείο, για να σώσει την Αθήνα (λέμε τώρα).

Και μας ήρθε ο τωρινός. Ο οποίος εντελώς συμπτωματικά είχε σώσει επί παλαιοτέρου την Αθήνα: τότε που την γέμισε με κάγκελα και έστηνε κάθε Χριστούγεννα εκείνο το αλήστου μνήμης παλούκι με τα λαμπάκια στο Σύνταγμα.

Να με συμπαθά ο υπουργός, αλλά με αυτά που συμβαίνουν, δικαιώνω καθημερινά τον Θόδωρο Πάγκαλο. Για όσους δεν θυμούνται, το 1994, ο Πάγκαλος χαρακτήρισε τον νυν υπουργό (και τότε αντίπαλό του για το Δήμο Αθηναίων) «Ο κύριος Τίποτα».

Καλά το είχες πει Θόδωρε. Είμαι βέβαιος ότι και τα πιράνχας θα συμφωνούν μαζί σου.

22 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Και να σκεφτείς, ότι ο Πάγκαλος είχε χάσει τις εκλογές επειδή τον είχε πει "ο κος τίποτα". Γιατί το να λές κάποια πράγματα όπως είναι σε αυτή τη χώρα είναι αγένεια.
Α, επίσης ο άλλος, το 93 την είχα κάνει από το μαντρί με το Σαμαρά...

Ανώνυμος είπε...

μα όταν κοιτάνε όλοι να δημιουργήσουν επιτροπές των επιτροπών ω επιτροπές και νέες "υπηρεσίες" για να χώσουν τους χαχόλους ψηφοφόρους που λες πού να βρουν λεφτά μετά για να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό;
άσχετα αν για την στήριξη των τραπεζών πάντα κάνουν το σκατό τους παξιμάδι και βρίσκουν

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, το θέμα τη υγείας στην Ελλάδα είναι πολύ πονεμένο. Να μου πεις ποιο και δεν είναι; Απλά τα θέματα της υγείας και της παιδείας τα έχω λουστεί περισσότερο.

Σε πληροφορώ όταν δούλευα σε λογιστήριο εταιρείας εμπορίας ιατρικών ειδών, τα νοσοκομεία είχαν να μας πληρώσουν 2-3 χρόνια πίσω. Και σαν να μην έφτανε αυτό...όταν ένα πρωί αποφάσισαν να πληρώσουν ένα μέρος πήραν απόφαση μόνα τους - για να μας ρωτήσουν ούτε λόγος - ότι θα πρέπει να κάνουμε αναγκαστική έκπτωση στις οφειλές και μας πλήρωσαν με ομόλογο ενός έτους παραπέρα.....είπες κάτι;;;;;;

Άντε τα θυμήθηκα και εκνευρίστηκα πάλι...και πάνε και κάμποσα χρόνια από τότε!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε και καπάκι τού ασφαλισμένους του Δημοσίου πού αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους την αξία των συνταγών. Οι φαρμακοποιοί του Λεκανοπεδίου δεν τους χορηγούν πλέον φάρμακα με πίστωση, λόγω των τεράστιων χρεών που έχει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Η ταλαιπωρία τους δεν τελείωσε, όμως, εκεί. Με τις αποδείξεις λιανικής στο χέρι, οι περισσότεροι από αυτούς έσπευσαν στις υπηρεσίες του ΟΠΑΔ, για να τους επιστραφεί το ποσό που πλήρωσαν στα φαρμακεία. Εκεί, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να πάρουν τα χρήματά τους, καθώς οι υπάλληλοι του Ταμείου απεργούν για τρίτη εβδομάδα!
Η χωρίς προηγούμενο αυτή αναστάτωση αναμένεται να συνεχιστεί επ αόριστον και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, πλήττοντας 1,2 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Ανώνυμος είπε...

Χαμός γίνεται τελευταία... μα γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμα επάνω; Γιατί δεν κάνουμε ένα ντου στη Βουλή να τους σαπακιάσουμε; Ξέρω...γιατί θα βρεθούμε να κάνουμε απεργία πείνας με τους υπόλοιπους φυλακισμένους...

Ανώνυμος είπε...

εκτος απο τον "κύριο τίποτα".
Ή "το μπλέηζερ που μιλάει" , που αν θυμάμαι καλά τόπε ο Σταμάτης Φασουλής,υπάρχουν επίσης.
Οι μανατζαραίοι των νοσοκομείων που τα τρώνε χοντρά γενικώς απ όλους.
Οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων που τα τρώνε χοντρά απ την καθε φαρμακευτική εταιρεια γιά να την προτιμήσουν.
Οι διευθυντές των κλινικών χειρουργικών και μη των νοσοκομείων που τα τρώνε χοντρά απ τους προμηθευτές υλικών.
Το ξερετε , πως απ ολο αυτο το φαγοποτι , στοιχιζει πιο φτηνα στο δημόσιο να κλεισει τα νοσοκομεια, καινα πληρωνει το νοσήλειο των ασφαλισμένων σε ιδιωτικες κλινικές;

Ανώνυμος είπε...

@demetrat. Όλοι αυτοί που περιγράφεις είναι κάτω από τον «κύριο Τίποτα». Δεν τους έβαλες τυχαία από κάτω φαντάζομαι. Αρα πού καταλήγουμε; Ή το κλείνεις το μαγαζί, αν δεν μπορείς να προσφέρεις ή τους ξηλώνεις για να προσφέρεις.
Mανιταράκι-Ιάσωνα-El Cid, έχω και εγώ την ίδια απορία...
tanto-guanto, το κόλπο είναι γνωστό. Στο τέλος οι περισσότεροι θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια να πάνε να εισπράξουν τα χρήματα, για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία. Αρα, διπλά χαμένοι.
VK, ελπίζω το ομόλογο να μην ήταν «τοξικό».
Αχαλίνωτε, τότε και μόνο για αυτό το σχόλιο είχα ψηφίσει τον Πάγκαλο. Δεν είχε πάρει κακό ποσοστό για τα δεδομένα της Αθήνας.
tovenito, για τις τράπεζες τα βρίσκουν και το παζαρεύουν κιόλας μαζί τους. Και τελικά προκύπτει ότι και αυτό το ποσό που τους δίνουν δεν είναι αρκετό...

Ανώνυμος είπε...

Ααα το θυμάμαι καλά αυτό το σχόλιο του Πάγκαλου τότε, πριν τις δημοτικές εκλογές: "ο κύριος τίποτα". Το είχα θεωρήσει τότε ως εξαιρετικά απρεπές εκ μέρους του να εκφράζεται τόσο υποτιμητικά για τον αντίπαλό του. Από τότε, αν και εξακολουθώ πάντα να θεωρώ ότι ήταν απρέπεια και αγένεια (sorry φίλε "αντιδραση+σεξ"), διαπιστώνω συνεχώς πόσο δίκιο είχε ο Πάγκαλος! Ένα τίποτα, "ένα απόλυτο τίποτα", ένας φαντασμένος αποτυχημένος διπλωμάτης που έγινε δήμαρχος, αρχηγός κόμματος, υπουργός και έχει και βλέψεις για ... παραπέρα, ο άχρηστος.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ειναι, αγαπητέ Ιρλανδέ. Ο αθάνατος καθωσπρεπισμός (υποκρισία τελικώς για τη νεοελληνική πραγματικότητα) μας έκανε όλους να καταδικάσουμε τότε το σχόλιο του Παγκάλου. Βλέπεις, τα χαμόγελα και τα σταυρωτά κουστούμια ταιριάζουν περισσότερο στην υποκρισία μας...
Θυμήθηκες και το κόμμα του... χε χε. Το είχα ξεχάσει, αλλά τώρα θυμήθηκα τους 3 βασικούς οπαδούς του: Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ζάχος, Μάρω Κοντού.
Πάντα τέτοια.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος Ζάχος? Ο Χατζηφωτίου ή αυτός με τα σουβλάκια στη Βάρκιζα?

Ανώνυμος είπε...

Ένας είναι ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ Ζάχος. RESPECT...

Ανώνυμος είπε...

Εάν μου επιτρέπεις, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν υπήρξα θύμα "καθωσπρεπισμού", όταν ενοχλήθηκα από την στάση του Πάγκαλου απέναντι στον Αβραμόπουλο: θεώρησα (και θεωρώ ακόμα και σήμερα) ότι η υπεροπτική συμπεριφορά εναντίον τού οποιοδήποτε αντιπάλου είναι απρέπεια και αγένεια. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ...

Πάντως, ως προς την αξιολόγηση του Αβραμόπουλου, είπαμε, δίκιο είχε.

Φιλικά,
Ιρλανδός

Ανώνυμος είπε...

Σου επιτρέπω και δεν ήταν προσωπικό το σχόλιο. Εμένα να με συμπαθάς.
Αλλωστε, εσύ είσαι Ιρλανδός, χε χε.

Ανώνυμος είπε...

έχω την εντύπωση πως ότι και να γράψω θα είναι κοινοτοπο. Νιώθω σαν εκείνο τον τύπο που παίρνει ανάσα-φόρα για να πει κάτι και τελικά μένει με το στόμα ανοιχτό. Αργεντίνε μου speechless!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!!!!! Μα τι ήταν και αυτό με τα νοσοκομεία! Εγώ σήμερα το άκουσα και έφριξα!!!!
Μισό λεπτό κυρία μου να πάρω τον καθετήρα μου!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο τίτλος τιμής του "κυρίου τίποτα", δεόν όπως αφαιρεθεί από τον πρώην διπλωμάτη, και αποδωθεί με όλες τις πρέπουσες τιμές στον πιο άφαντο και άπραγο πρωθυπουργό της τελευταίας (χμ...) ας πούμε 50ετίας. Διότι πάνω από τους μανατζαραίους που λέει και η demetrat, είναι βεβαίως ο υπουργός, αλλά κάποιος είναι και πάνω από αυτόν!

Υ.Γ.: Καταλαβαίνω βέβαια το χιουμοριστικόν της γραφής σας αγαπητέ ταξιδιώτη, αλλά καταλαβαίνετε κι εσείς πως δεν βασανίζονται μόνο οι γριές από αυτήν την κατάσταση. Ακόμα κι ένας 30άρης ή 40άρης να μπει σε νοσοκομείο, τα ίδια θα αντιμετωπίσει. Απλά στο πλιάτσικο δεν θα τρέχει με τους καθετήρες στο χέρι, αλλά πιθανότερα με καμιά μολότωφ ή κανένα ράντζο για να το κοπανίσει στο κεφάλι όποιου φοράει λευκή ρόμπα...

Ανώνυμος είπε...

Βουζ αβέ ρεζόν, αγαπητέ spy! Αλλωστε, το post αυτό έγινε καθότι βρέθηκα προσφάτως σε ελληνικό νοσοκομείο -ως 30 something- και τα είδα. Και τα καλά, και τα φιλότιμα και τα άσχημα.
Πρωθυπουργός είπατε ε; Χμμμ.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ στο ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη. σε άλλες περιπτώσεις η γραφειοκρατία και τα έξοδα παραβλέπονται. σε τομείς σημαντικούς και κοινωνικούς πάντα κάποιος θα δημιουργούν δυσκολίες. ξήλωμα χρειάζονται. όλοι τους. ένας προς έναν!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε apos
Έχω μια μικρή πείρα από νοσοκομεία λόγω επαγγέλματος και νομίζω οτι περιγράφεις αρκετά σωστά την κατάσταση. Βέβαια, σε μια χώρα όπου τίποτα δε λειτουργεί σωστά, όπου η διαφθορά και η προχειρότητα κυριαρχούν, τα νοσοκομεία θα κάνουν τη διαφορά;

Κι όμως θα 'πρεπε, γιατί διαχειρίζονται σημαντικά θέματα, όπως η ανθρώπινη υγεία και ζωή...

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά ως συνήθως δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα - όπως γνωρίζεις την τιβί ούτε να τη φτύσω. Αλλά διαβάζω Άπος! Κι έχω να πω πως η άποψη πως δεν χρειάζεται να φροντίζουν για την υγεία μας αφού φροντίζουν για τη μετά θάνατο αποκατάστασή μας από τους παπάδες είναι από τις εξυπνότερες που έχω ακούσει. Έγραψες πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Σωστά το λές για τη μεταθάνατον αποκατάστασή μας (φτου φτου φτου)!
Άλλωστε η πίστη "σώζει" και κοστίζει λιγότερο. πχ κεράκι=1 ευρώ!
Αλλά δεν έχω τον πρόσφατο τιμοκατάλογο της εκκλησίας για διάφορες περιπτώσεις!
(μάτιασμα=3 προσευχές ξεματιάσματος
κρύωμα απλό= 1 κεράκι
κρύωμα σπέσιαλ= 3κεράκια έως 1πρόσφορο
απώλεια καλής υγείας= 1 φανουρόπιτα
και ούτως καθ'εξής...)

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέτε ρε παιδιά αλλά τι μπορει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, κάθε μέρα απελπίζομαι όλο και πιο πολύ, μιλάω συνεχώς με διαφορετικούς ανθρώπους και βλέπω ότι το επίπεδο των ελλήνων είναι στον πάτο!

apos
Χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοια ιστολόγια.