Συμβαίνουν γενικώς

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007


Υπάρχει κάτι ακόμα από το ταξίδι στην Αργεντινή που θα ήθελα να μοιραστώ. Έχει ένα ενδιαφέρον, καθότι έχει να κάνει με αυτό που στην Ελλάδα λέμε 'εθνικό θέμα'. Στην Αργεντινή έχουμε διάφορα «αγκάθια» που μας ενοχλούν: ανισότητες, διαφθορά, εμπέδωση της Δημοκρατίας, παλιές δικτατορίες και εγκλήματα που έμειναν ατιμώρητα, χιλιάδες ανθρώπους που 'εξαφανίστηκαν'...

Υπάρχει και κάτι ακόμα: Islas Malvinas. Τι είναι τούτα ε? Καλή ερώτηση. Είναι εκείνα τα Νησιά, που πήγαμε να καταλάβουμε το 1982, με αποτέλεσμα να τσαντίσουμε τους Βρετανούς, οι οποίοι άφησαν στο πλάι το τσάι και το φλέγμα και ήρθαν και τα ξαναπήραν. Κοινώς, χάσαμε. Κυρίως όμως έχασαν τη ζωή τους 650 Αργεντινοί.

Γιατί τσαντίστηκαν οι Βρετανοί; Πολύ απλά επειδή τα Νησιά ανήκουν στη Βρετανία. Ψιλοκουφό, αλλά τους ανήκουν. Αλλιώς τα λένε εκείνοι, αλλά η λέξη δεν βγαίνει από το δικό μου στόμα. Εμείς πάλι δεν λέμε να το χωνέψουμε, παρά το κάζο του 1982. Εμφανίζονται δε σε όλους τους χάρτες μας. Θέλω να πω ότι δεν είναι απλά μια στρατιωτική-μιλιταριστική-εθνικιστική βλακεία, αλλά επίσημη θέση. Είναι εθνικό θέμα που θέτουν κατά καιρούς όλες οι κυβερνήσεις.

Προσέξτε λοιπόν:

  • Στο αεροδρόμιο της Ushuaia (στο τέλος του κόσμου) υπάρχει ένα ξύλινο κουτί-βιτρίνα με τζάμι από πάνω, όπου μέσα υπάρχει μια σημαία της Αργεντινής όμορφα και ωραία τυλιγμένη. Το ταμπελάκι από κάτω γράφει: 'η σημαία αυτή αποτελεί δωρεά των Ένοπλων Δυνάμεων για να υψωθεί όταν θα απελευθερωθούν τα Islas Malvinas'. Έτσι απλά.
  • To δε αεροδρόμιο ονομάζεται Aeropuerto Internacional Malvinas Argentinas. Ακόμα πιο απλά.
  • Στην ίδια πόλη βρίσκεται και το μνημείο που βλέπετε επάνω. Το σχήμα αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τα Νησιά. Από κάτω γράφει: «Ο λαός της Ushuaia στα αδέλφια μας που με το αίμα τους πότισαν τις ρίζες της κυριαρχίας μας στα Islas Malvinas. Θα επιστρέψουμε!». Απλά πράγματα.

Και για να μην ψάχνετε τώρα στο Google: Η επιχείρηση για την κατάληψη των Νησιών το 1982 έγινε από τη Χούντα που δυνάστευε τότε την Αργεντινή. Τα πράγματα πήγαιναν πολύ χάλια για τους στρατιωτικούς, τόσο χάλια που μέχρι και απεργία των συνδικάτων είχε γίνει!

Σου λέει λοιπόν ο στρατηγός-προεδράρα: "Τι να κάνω να με αγαπήσουν; Α, τα Μalvinas! Kαι στέλνει 19χρονα φανταράκια για να διορθώσει την αδικία. Στην αρχή έγινε χαμός. Ο λαός τον αγάπησε, επειδή η τιμημένη σημαία υψώθηκε στα Νησιά! Τόσο ανόητοι....

Έλα όμως που οι Αγγλοι δεν υπήρχε περίπτωση να το αφήσουν έτσι. Έστειλαν λοιπόν τον πρίγκιπα Ανδρέα και μερικές εκατοντάδες ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ στρατιώτες και μας λιάνισαν. Τα λιάνισαν τα φουκαριάρικα τα 19χρονα, που ο τρελλός έστειλε εκεί. Και κατέρρευσε μέσα στη ντροπή η Χούντα.

Αυτά που λέτε...

0 έδειξαν τα νύχια τους: