Βρουμ Βρουμ

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009
Η αλήθεια είναι ότι το Rally Dakar μόνο ακουστά το είχα. Κάτι τύποι με αυτοκίνητα και μηχανές έτρεχαν στην έρημο της Αφρικής. Μέχρι εκεί. Μετά το Dakar τελείωσε, λόγω προβλημάτων ασφάλειας (βλέπε τρομοκρατία) και το Rally μεταφέρθηκε στην Αργεντινή! (καλά καλά, και στη Χιλή).
Τα νούμερα: 3-18 Ιανουαρίου, 9.000χλμ, 880 οχήματα, 2.500 άτομα συμμετέχουν με κάθε τρόπο.
Έψαξα τη διαδρομή για να δω τι παίζει: Και η αλήθεια είναι ότι παίζει ένα από τα πιο όμορφα, άγρια, περίεργα και ιστορικά τμήματα της Αργεντινής. Δεν έχω πάει. Θέλω όμως πολύ. Φέτος τον Οκτώβριο που θα πάω στην Αργεντινή, ίσως καταφέρω να φτάσω σε μερικά από αυτά τα μέρη. Ίσως, γιατί είναι και πολλά, πού να πρωτοπάω...
Ιδού για όσους ενδιαφέρονται μερικά στοιχεία.

*1η διαδρομή: Buenos Aires - Santa Rosa : Η πάμπα της Αργεντινής, η καρδιά της αγροτιάς. Ωραία και άγρια τοπία. Εδώ μόνο το Rally μπορεί να τα βγάλει πέρα…
*2η διαδρομή: Santa Rosa- Puerto Madryn: Το βορειοανατολικό τμήμα της Παταγονίας με απίστευτη ομορφιά και πήχτρα στον αμμόλοφο. Το Puerto Madryn είναι το όνειρο του φετινού μου ταξιδιού, αφού εκεί έχει φάλαινες. Εκεί υπήρξε επίσης και αποικία Βρετανών από την Ουαλία. Λένε ότι πήγαινε συχνά η λαίδη Νταϊάνα (εμ, δεν καθόταν εκεί, μου ήθελε Παρίσια).
*3η διαδρομή: Puerto Madryn - Río Negro: Αφήνουμε τον Ατλαντικό Ωκεανό και προχωράμε στο εσωτερικό. Με φόντο την ξεραϊλα της Παταγονίας. Και την πέτρα. Πολύ πέτρα.
*4η διαδρομή: Río Negro - Neuquén: Προς τα βόρεια στο Νεουκέν (έτσι προφέρεται) μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Αργεντινής, με κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου (αμέ). Οι γεωλόγοι θα το λάτρευαν το μέρος. Εντάξει δεν είναι και Γκραν Κάνιον, είναι ΚΑΛΥΤΕΡΟ!
*5η διαδρομή: Neuquén - San Rafael (Mendoza): Αυτή η διαδρομή πρέπει να είναι μαγική. Τοπία απίστευτα σε μια από τις πιο ωραίες, πιο τουριστικές και πλούσιες περιοχές της Αργεντινής.
*6η διαδρομή: San Rafael - Mendoza: Η καρδιά της παραπάνω περιοχής με την πρωτεύουσα Μεντόσα. Από εδώ ξεκίνησε ο Libertador San Martίn (o πατέρας της Αργεντινής) για να αντιμετωπίσει το στρατό της Ισπανίας. Μάλιστα οι γυναίκες της περιοχής δώρισαν τα κοσμήματά τους για να ενισχύσουν τον Αγώνα και έραψαν την πρώτη σημαία μας (bandera de los Andes) η οποία βρίσκεται σήμερα στον Καθεδρικό του Buenos Aires.
*7η διαδρομή Mendoza – Valparaíso-Atacama (Χιλή): Δύσκολη διαδρομή με πέρασμα μέσα από τις Ανδεις στη Χιλή. Το Βαλπαραΐσο είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Χιλής και η δεύτερη σημαντικότερη πόλη. Εδώ βρίσκεται το Κοινοβούλιο, όπως και ένα από τα σπίτια που έζησε ο Pablo Neruda. Πολλά τα τουριστικά θέρετρα τριγύρω για Χιλιανούς και Αργεντινούς. H έρημος της Atacama λένε ότι είναι η πιο άγρια και άνυδρη του πλανήτη. Μέχρι και 400 χρόνια χωρίς να πέσει σταγόνα…
*8η διαδρομή Copiapó - Fiambalá: Επιστροφή στην Αργεντινή σε μια άγρια και ξηρή περιοχή με σπουδαίο προ-Κολομβιανό πολιτισμό.
*9η διαδρομή: Fiambalá - La Rioja: Εδώ έρχεσαι για το διάσημο κρασί και εφόσον έχεις δει όλα τα άλλα στην Αργεντινή. Η Λα Ριόχα είναι γνωστή για τον Κάρλος Μένεμ (πρόεδρος της Αργεντινής 1989-1999). Από εδώ ξεκίνησε το πουλάκι μου…
*10η διαδρομή La Rioja - Córdoba: Το Rally κατεβαίνει πιο νότια με κατεύθυνση την βιομηχανική Κόρδοβα. Έχουμε και εμείς Κόρδοβα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Από το Πανεπιστήμιό της πέρασαν προσωπικότητες της Αργεντινής σε όλους τους τομείς. Η πόλη έγινε πιο γνωστή από την εξέγερση του Μαΐου του 1969 κατά της δικτατορίας. Το γνωστό σε εμάς Cordobazo…
*11η διαδρομή: Córdoba - Buenos Aires: Επιστροφή στην αργεντίνικη πάμπα με κατεύθυνση την πρωτεύουσα για τον τερματισμό. Νομίζω ότι θα περάσουν και από την πόλη Ροσάριο, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Αργεντινής. Εδώ το 1812 ο στρατηγός Belgrano ύψωσε για πρώτη φορά τη σημαία της Αργεντινής.

Περισσότερα, στο επίσημο site: http://www.dakar.com/index_DAKus.html
ΦΕΤΟΣ τον Οκτώβριο, λέμε, θα πάω Αργεντινή. Ακούσατε ορισμένοι;
Gracias Mario, por toda la informaciόn...

23 έδειξαν τα νύχια τους:

Ανώνυμος είπε...

Parkaló Apos mou! Ya sabes que estoy a tus órdenes.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ακούσαμε ορισμένοι,
που ακριβώς μπορούμε να σας αφήσουμε λίστα με πράγματα που θα θέλαμε να μας φέρετε, άμα τη επιστροφή σας;

Ανώνυμος είπε...

Μπονζούρ!!
Εκτός από το ότι θα συμφωνήσω με τον νεαρό από πάνω.. θα ήθελα να σας τονίσω οτι εγώ το μόνο ράλλυ που βλέπω (καθημερινά κιόλας όχι αηδίες) είναι αυτό της παραλιακής (εκτός Σαββάτου που είναι Φόρμουλα 1) για να πάω στη δουλειά μου!
Θα το εκτιμούσα πολύ αν με βάζατε στην βαλίτσα σας (είμαι μαντζέβελη) και με παίρνατε μαζί σας φέτος!
:)

Ανώνυμος είπε...

Διαδρομή σαν περιπέτεια μου φαίνεται! Τέλειο! Κάποια στιγμή θα την κάνω την επίσκεψη στη Λατινική Αμερική (αν και ο προορισμός θα είναι το Περού!) bonjour apos!!

Ανώνυμος είπε...

ωραία συμπεριφορά! Πολύ ωραία...μας το πετάτε έτσι στα μούτρα από τις αρχές του χρόνου και μας αφήνετε στο έλεος των φωταγραφιών σας! Ωραία συμπεριφορά!

Ανώνυμος είπε...

Μario, si vos sabes perfectamemte q el post es too susho, je je. A ver si nos llegamos hasta las ballenas este ano... Si no, voy a subir a un tren, Marta, y q me lleve lejos de aca!!!

Ανώνυμος είπε...

Mανιταράκι, όταν λες ο νεαρός από πάνω; Έριξα μια ματιά και μόνο τον ξάδελφο mario βρήκα σε νεαρό. Τέσπα, να σας πάρουμε, τι να κάνουμε. Έχουμε και τις αδυναμίες μας.
(το μαντζέβελη είναι το θηλυκό του μαντζόβολου;)
Spy, να την αφήσετε τη λίστα. Δίπλα στην αρκούδα...
ucle, μόνο μέχρι Περού; Δεν λέει, πίστεψέ με...
happy dot, ούτε μια φωτό δεν έβαλα ο μαύρος (αν και το σκέφτηκα...)

Ανώνυμος είπε...

Τι σημαίνει φέτος θα πάω?
τώρα δεν είναι το rally?
που είσαι?
εδώ?
Ή εκεί?
δε φτάνει που έφυγε ο Αλογοσκούφης θα φύγεις κι εσύ?

Ανώνυμος είπε...

έλα να με πάρεις να πάμε τώρα! ΤΩΡΑ όμως

Ανώνυμος είπε...

Ναι! Η μαντζέβελη, ο μαντζόβολος!

Υ.Γ. Πάω να ετοιμάσω βαλίτσες...μικρούλες θα είναι, τι ώρα φεύγουμε;

Ανώνυμος είπε...

Εσείς είστε αγαπητέ που πήρατε τον Λιάπη μακρυά; Σας παρακαλώ να τον φέρετε πίσω. Τα φοβάται τα ράλλυ.

Ανώνυμος είπε...

wilma μας, το Rally τώρα είναι, αλλά αυτό δύσκολα θα το παρακολουθούσα. Φέτος θα πάω/πάμε, το είπαμε. Αργότερα όμως. Να πιάσει άνοιξη (εκεί).
tovenito, δεν θα με χάλαγε καθόλου. Μπορεί και να σου έφτιαχνα τη διάθεση τέτοιο ψώνιο που είμαι. Αντέχεις 14 ώρες σε ένα αεροπλάνο;
Μανιταράκι, είπαμε, να πιάσει άνοιξη (εκεί).
island, ε όχι και τα μούτρα του Λιάπη στην πατρίδα μου! Παρίσι και πολύ του είναι...

Ανώνυμος είπε...

ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

εδώ άντεξα 12 σε λεωφορείο!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ άντεξα 11 ώρες στο αεροπλάνο, συν την πτήση από Αθήνα-Θεσσαλονίκη και μια καθυστέρηση! Θα με πάρεις μαζί σου; Ε, καταπληκτικέ αργεντινέ;

Αυτά είναι όνειρα απατηλά, ταξίδια ζωής... Να το ξέρεις ότι είσαι πολύ τυχερός, που έχεις δυο πατρίδες και η μια είναι τόσο μακριά από την άλλη!
Καλησπέρα Apo μου!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ευκαιρία γαι μια επίσκεψη στη δευτερη πατριδα σου νομίζω.

Να σαι καλα apos.

ps : Είδα χτες μια καταπληκτικη ταινία Αργεντίνικη παραγωγή. Ετοιμαζω σχετικό αφιερωματάκι για τη Κυριακή που μας έρχεται

Ανώνυμος είπε...

έχω τις ίδιες απορίες με την wilma ακριβώς (τι με κοιτάς έτσι?πρέπει να ανησυχώ?). Το rally δεν έχει ξεκινήσει (ή τελοσπάντων ξεκινάει απο ώρα σε ώρα!)?
τελοσπάντων, φέρε κανα προφυλακτήρα, απο αυτούς που θα βρείς πεταμένους δεξιά κ αριστερά στα "άγρια τοπία"!!

Ανώνυμος είπε...

Παιδάκια μου γλυκά, διευκρίνιση: Είπα ότι απλά κοίταξα τη διαδρομή και τα μέρη που περνάει. ΔΕΝ είπα ότι θα πάω εκεί...
(που πολύ θα ήθελα)
Φέτος λέμε θα πάω. Οκτώβριο.

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραίο ποστ! Πόσο με ξεσήκωσε, που αναφέρεται στην αγαπημένη μου Λατινική Αμερική και δη στην πανέμορφη πατρίδα σου... Πόσο τυχερός είσαι που θα πας! Να περάσεις υπέροχα και να μας τα διηγηθείς, για να ζηλέψουμε κι άλλο :-)

Ανώνυμος είπε...

Καλά επειδή μέχρι να πας εχεις ακόμα πολύ καιρό θα απικεντρωθω στο ράλλυ.

Και το Παρίσι-Ντακάρ είχε πάρα πολύόμορφες διαδρομές σε απέραντες ερήμους, βραχωδεις εκτάσεις κτλ. Υποθέτω πως και η περιοχή που βρήκαν θα είναι παρόμοιας δυσκολίας και ομορφιάς - καλά πιο όμορφη! Εγώ θα αρκεστώ να δω στιγμιότυπα από την τηλεόραση, άσε να πάω πρώτα σε μερικά ακόμα GP και πάω μετά στο ράλλυ!

Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

Nαι καλέ μου...σε ακούσαμε!! Τα έχουμε πει...θα πάμε! Ωωωωω έχουμε καιρό. Θα μαζεύω λεφτά από το καλοκαίρι και πέρα. Δεν θα χάσουμε και τις διακοπές μας. Θα κάνουμε καμιά οικονομία βέβαια, αλλά Αργεντινή είναι αυτή και μας περιμένει!!!

Ανώνυμος είπε...

Οκτώβριο είναι αδύνατο. Αύγουστο ή Ιούλιο, ευχαρίστως...

Ανώνυμος είπε...

Jimmy, Αυγουστο και Ιούλιος, στην Αργεντινή είναι χειμώνας. Βαρύς.
VK, να σε δω όμως...
NdN, δεν ξέρω πώς ήταν το Ντακάρ, αλλά μάλλον εξίσου δύσκολα είναι.
JK Skroutzako, σόρρυ αν σε μπέρδεψα και σένα.
tovenito, άμα άντεξες σε λεωφορείο μάλλον πέρασες το τεστ!
Δόνια Σοφία, εσύ δεν ήσουν που μου ήθελες ΠΑΛΙ Νέα Υόρκη; Αλλάξαμε;
John B, αναμένω με περιέργεια. Τώρα με ξεσήκωσες και ανυπομονώ τι να είναι αυτό που είδες...